Tilburgse Marion van den Heuvel genomineerd voor de titel Wetenschapstalent 2021

marion van den heuvel

Onderzoeker Marion van den Heuvel (Tilburg University) is door het vakblad New Scientist genomineerd voor de titel Wetenschapstalent 2021. Samen met 14 andere genomineerden van Nederlandse en Belgische universiteiten strijdt ze voor de eer van het grootste wetenschapstalent in Nederland en Vlaanderen. Ze ontvangt deze nominatie voor haar innovatieve onderzoek naar de groei en ontwikkeling van het babybrein in de baarmoeder en vlak erna.

Marion vertelt: “Het babybrein groeit ongelofelijk snel tijdens de negen maanden in de baarmoeder. Om zo dichtbij dat ontluikende brein te komen vind ik heel bijzonder en inspirerend. Maar het meest motiverend vind ik het bijdragen aan de verbetering van de hersenontwikkeling van baby’s. Mijn onderzoek helpt door in kaart te brengen welke factoren verstorend werken voor deze ontwikkeling. En dat het belangrijk is om tijdig in te grijpen als een moeder tijdens haar zwangerschap bijvoorbeeld angstig of depressief is. Naast dat ik natuurlijk graag over mijn onderzoek vertel en de resultaten zichtbaar maak, zou ik het ook als vrouwelijke neurowetenschapper én als Tilburger een enorme eer vinden om deze award te winnen!”

Ze hoopt dan ook dat Tilburgers massaal op haar stemmen zodat ze deze prachtige prijs in ontvangst mag nemen. Stemmen kan via deze website. Je kunt tot en met 3 mei je stem uitbrengen.

Over de verkiezing

Het Wetenschapstalent 2021 wordt op donderdag 10 juni op feestelijke wijze bekendgemaakt tijdens New Scientist Live, online vanuit de Balie in Amsterdam. Met deze verkiezing biedt wetenschapsplatform New Scientist een podium om het mooie onderzoek van jonge, talentvolle wetenschappers aan de buitenwereld te laten zien.

Uit de vijf genomineerden die het beste scoren bij het publiek kiest een jury de nummers één, twee en drie. De jury wordt dit jaar voorgezeten door deeltjesfysicus Jorgen D’Hondt en directeur van het Rathenau Instituut Melanie Peters. De andere juryleden zijn Jeroen de Ridder (voorzitter Jonge Akademie in Nederland), Sylvia Wenmackers (covoorzitter Jonge Academie in Vlaanderen) en Jim Jansen (hoofdredacteur New Scientist). Hoofdspreker van de avond is viroloog Ab Osterhaus.

Wil je meer weten over het onderzoek van de Tilburgse Marion? Dan kun je deze website raadplegen.