Topdrukte bij nationale kookdemonstratie

Geen winnaar, maar alle koks op reis naar wijnhuis Herdade do Esporão Alentejo in Portugal
ZILVEREN JUBILEUM TROK RUIM 400 BEZOEKERS

Tilburg, 10  november 2009 –  Ruim 400 bezoekers waaronder vele sterrenkoks waren op maandag 9 november getuige, waar er in het Midi Theater van Tilburg gestreden werd om de prestigieuze Zilveren Champignon . Deze nationale kookdemonstratie van Neerlands beste topkoks stond  volledig in het teken van het zilveren jubileum. Nederlands eerste drie Michelinsterrenkok en voormalig patron-cuisinier van restaurant Parkheuvel in Rotterdam Cees Helder ontving tijdens deze feestelijke dag het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘25 jaar de Zilveren Champignon’ uit handen van Ronny Vreeman, echtgenote van de vorige burgemeester Vreeman van Tilburg. Hierin staan onder meer de 10 beste winnende gerechten van de afgelopen 25 jaar.

Net als andere jaren kookten acht teams van gerenommeerde restaurants voor de ‘Zilveren Champignon’. De teams bestonden uit een chefkok met assistent(en) en een gastheer. Opdracht was binnen 5 uur een meergangen menu voor 8 personen ter plekke te bereiden en te serveren. Voorwaarde wasdat in de gerechten champignons en oesterzwammen de hoofdrol spelen. En dat er bij de gerechten wijnen werden geserveerd van het vermaarde wijnhuis Esporão in Portugal. Een vakkundige jury onder leiding van Cees Helder, Soenil Bahadoer van Restaurant De Lindehof in Nuenen en Willem Dankers van Restaurant Dorset Mansion House in Borne beoordeelden alle gerechten.

Opvallende deelnemerslijst
De afgelopen 25 jaar kende de Zilveren Champignon diverse grootheden die de gastronomie in Nederland op de kaart hebben gezet. Om het jubileumjaar extra kleur te geven werd daarom anders dan andere jaren geen wedstrijd maar een kookdemonstratie gegeven door een keur aan opvallende sterrenkoks.

Geen winnaar maar ter gelegenheid van het Zilveren Jubileum kregen alle koks inclusief de jury een reis aangeboden door het wijnhuis Herdade do Esporão – Alentejo in Portugal  en de daarbij behorende verblijf en excursie over deze bijzondere wijnen.

De Nederlandse Gastronomie Prijs de Uncle Ben’s Ring is gegaan naar:
Jan van Lissum Directeur Gault Millau en Wine Professional

De onderscheiding werd uitgereikt door Liesbeth Boekestein  en de aanwezige ring dragers waaronder Cees Helder, Maartje Boudeling, Margot Reuten , Hans van Haaster  en namens Uncle Ben’s Peter Rikkelman en Karin Le Hen, Hoogeboom Benlux B.V.
Jan van lissum kreeg zijn onderscheiding o.a. voor zijn grote verdienste voor de horeca in zijn algemeenheid en in het bijzonder voor het koksvak

DE COMPLETE DEELNEMERSLIJST:
• Johan van Groeninge en Aswin van Dongen, Restaurant Avant-Garde Eindhoven
• Mathieu Basemans, Restaurant de Aardborsthoeve, Mierlo
• Jan Mommersteeg, Restaurant Interpolis, Tilburg
• Frans Gerrits, Catharina Ziekenhuis, Eindhoven
• Barry Willemse, Kouwenberg's restaurant Hotel ’t Lansink, Hengelo
• Harm den Dekker, De Rooi Pannen Tilburg
• Rene Brienen, Restaurant Brienen aan de Maas, Well
• Rudolph van Veen, TV kok

De kookactiviteiten werden zoals altijd begeleid door organisator en topkok Peter Zandboer van Restaurant Het Huys van Voskens in Tilburg en Puck Kerkhoven, schrijfster van onder andere het Grote Kliekjesboek.

De culinaire avond werd mede mogelijk gemaakt door Grapes Unlimetid B.V. en wijnhuis Herdade do  Esporão, Hoogeboom Benelux B.V. Uncle Ben’s, Barry Callebaut, Moeleker Grootkeuken techniek in samenwerking met de Stichting Vakwedstrijden Horeca Tilburg. GroentenFruit Bureau is officieel sponsor en medeorganisator.