Het onafhankelijke blad Univers van de UVT bestaat 50 jaar

Univers, het onafhankelijke blad van de Universiteit van Tilburg, bestaat op 16 januari 50 jaar.  Het eerste nummer uit 1964 bevatte mededelingen van de pastoor, een uitleg van het nieuwe IBM Rekencentrum en een tegendraads interview met prof De Block. Hij was zijn tijd ver vooruit, pleit voor een ‘Sabathical year’ voor hoogleraren en is tegen ‘buitengewoon hoogleraarschap’.

Tilburg liep voorop met een onafhankelijke krant. De studentenopstand van 1969 begon in Tilburg en niet in het Maagdenhuis in Amsterdam, zoals veel mensen denken. Univers (voorheen THB) ging mee in de studentenrevolte en werd een voorbeeld voor de onafhankelijke universiteitspers die toen ontstond. De redactieformule werd gekopieerd en er ontstonden overal nieuwe bladen.

Univers brengt al vijftig jaar het onafhankelijke nieuws en is een luis in de pels van het universiteitsbestuur. In de jaren ‘90 groeide Univers uit tot het culturele magazine van Tilburg, omdat er veel aandacht werd besteed aan het culturele klimaat van de stad.
Nu bestaat Univers vijftig jaar, de krant is een magazine geworden dat één keer per drie weken verschijnt.

Op de website Universonline wordt elke dag nieuws gepubliceerd, Univers is actief op twitter (Universtweet) en op facebook (www.facebook.com/universonline).

Univers heeft een internationale sectie in het Engels voor de buitenlandse studenten. De best gelezen Univers is elk jaar de Uitgids, waarin we alle studentenkroegen beproeven en beoordelen.
We volgen nog steeds kritisch het bestuur van de Universiteit, maar er is ook veel aandacht voor het studentenleven. Universbloggers schrijven over het bestaan als student, als in de Reeshof wonende docent, of als Tilburgs schrijver, zoals Koelman. Humor is nog steeds belangrijk. Ook aan cultuur in Tilburg besteedt Univers nog steeds veel aandacht, door middel van recensies die op Universonline verschijnen. Univers is op de campus, in de stad en in de wereld.

Univers is 50 jaar vrij, reden voor een feestje.

univers-cover