Van timmerbedrijfje naar high end interieur: het succesverhaal achter Van Venrooij Interieurbouw

Van Venrooij

Van Amsterdamse grachtenpanden met kasten van natuursteen tot prachtige horecazaken en woonhuizen in Ibiza, Oostenrijk en Malibu Beach. Als je door de website van Van Venrooij interieurbouw scrolt, kijk je echt je ogen uit. Aan het hoofd van dit bedrijf staat de 42-jarige Daan van Venrooij. Hij nam het familiebedrijf in 2006 over, toen hij pas 27 jaar oud was, en is inmiddels een overname, verdriedubbeling van het personeel en heel wat mooie opdrachten verder. Wij spraken hem over zijn bedrijf en het leven als ondernemer.

Foto’s: Jules van Iperen

Ven Venrooij Interieurbouw, gevestigd in Loon op Zand, maakte een start in 1990. “Mijn vader nam een timmerbedrijfje over, waar hij eerder had gewerkt, met één man personeel. Uiteindelijk begon hij met het maken van kastjes die dan vooraan in de zaak werden gezet. Zo is de interieurtak van het bedrijf tot stand gekomen. En ik stond al vanaf kleins af aan te helpen. ”

Alle facetten doorlopen

Het was dan ook niet gek dat Daan al op het Theresia Lyceum besloot: ik ga het bedrijf van mijn vader overnemen. Echt getwijfeld heeft hij nooit. Na de Havo vertrok hij daarom naar het hout- en meubileringscollege in Rotterdam, om vervolgens ook nog de opleiding Bedrijfskader aan de Fontys af te ronden. “Eigenlijk stond mijn hele opleiding in het teken van de overname van het bedrijf.”

Het was de bedoeling dat Daan hierna eerst wat ervaring bij een ander bedrijf op zou doen. Van Venrooij was inmiddels uitgegroeid naar 15 man personeel. “Maar het was rond die tijd zo druk op de zaak, dat mijn vader anders iemand anders aan had moeten nemen. En daarom ben ik meteen gestart op de werkplaats.” Na de werkplaats en montage, groeide hij door naar het tekenen, calculeren en de verkoop. “Zo heb ik alle facetten van het bedrijf wel doorlopen. Dat is ook wel uit respect naar het personeel toe. Zij weten dat ik alles kan en gedaan heb.”

‘Of je gaat mee of je haakt af’

Van Venrooij Interieurbouw, nog altijd gevestigd in Loon op Zand, focust zich vandaag de dag op het hoogste segment klanten. “Dat is op een gegeven moment wel een keuze geweest,” vertelt Daan. Het bedrijf werkt namelijk veel samen met architecten waar zij (eenmalige) projecten van ontvangen. “Op een gegeven moment begonnen die architecten ook te groeien. Niet alleen in personeel, maar ook in klantniveau. Het segment werd steeds hoger. Je kunt dan kiezen: of je gaat mee of je haakt af. Wij gingen mee, en dat is een hele goede keuze geweest.”

Kledingkasten met een binnenkant van natuursteen

En wat voor klanten ze dan hebben? “Dat is heel divers,” vertelt Daan. “Van ziekenhuizen tot autobedrijven en van casino’s tot horeca. En niet alles is eenmalig. We hebben een aantal klanten die meerdere horecazaken hebben, waarvan wij ook al meerdere keren het interieur hebben verzorgd. Maar ook via via komen we weer aan nieuwe opdrachten.”

Zo ook in het buitenland. Bijvoorbeeld een project voor een particulier in Malibu, woonhuizen in Ibiza, Oostenrijk en Zwitserland. En zelfs een winkel in Singapore. “Maar mijn meest memorabele opdracht was toch wel voor een pand aan de Keizersgracht in Amsterdam. Die particulieren in het hoogste segment, ja daar zie je wel de gekste dingen. Kledingkasten met een binnenkant van natuursteen bijvoorbeeld. Als je door zo’n pand loopt, lijkt het net een van de meest luxe hotels ter wereld.”

van venrooij

Overname

Bedrijven en particulieren voor wie de drempel bij Van Venrooij nu te hoog is, kunnen sinds 1 januari 2020 toch bij Daan terecht. Sinds die dag is de overname van Ad van Ierland Interieurbouw een feit. Daan: “Zo’n anderhalf jaar geleden kreeg ik een mailtje dat een interieurbedrijf zich te koop aanbood. Het bleek om Ad van Ierland te gaan: een interieurbedrijf op nog geen paar honderd meter van Van Venrooij. “Ik wist: dit is een goed bedrijf, gezond bedrijf, met leuk personeel en het sluit goed bij ons aan. Na een tijdje contact te hebben gehad, werd de overname definitief.”

Het grote verschil tussen de twee: Ad van Ierland speelt in op net een ander segment dan Van Venrooij. “Bij Van Venrooij doen we vaak projecten van start tot finish. Dus ook de vloerbedekking, het schilderwerk en alles er omheen. Klanten in dit segment willen vaak compleet ontzorgd worden. Er wordt ook meer met luxere materialen gewerkt, we doen wat meer nieuwe dingen en durven meer risico te nemen. En daar leer je vervolgens weer van. Vandaar dat we nu zoveel kennis hebben over verschillende materialen. Bij Ad van Ierland houden we het puur bij het eigen werk en gaat het minder om de full service. Er wordt minder risico genomen en de prijs is daarom ook scherper.”

Een horecazaak in Tilburg inkleuren

Ook al zitten veel klanten van Van Venrooij in de randstad, de zaak blijft mooi gevestigd in Loon op Zand. Want ook hier in de regio heeft Daan nog wensen. “Het lijkt me heel leuk om nog een keer een mooie horecazaak in Tilburg in te mogen kleuren. Dan kan ik daar ook regelmatig naartoe gaan. Bij particulieren maak ik foto’s en daarna is het afgesloten, kom ik er nooit meer. Bij horeca kun je langskomen met vrienden en heb je iets om steeds trots op te zijn.”

Sowieso heeft Daan zijn hart wel verpand aan onze stad. Hij komt maar al te graag bij Willem II, waar hij een skybox deelt met InBev en gek is op de sfeer. En dat hij daar andere ondernemers tegenkomt is alleen maar mooi meegenomen. Al gaat het echt niet om het netwerken. “Dat geforceerde netwerken, zoals kaartjes uitwisselen, is niets voor mij. Het moet een beetje natuurlijk gaan. Ik denk altijd: mensen moeten weten wat je doet en je moet ze op het goede moment tegenkomen. Ik ga met mensen om waar ik me prettig bij voel en daar komt dan via via wel weer iets uit. Je moet het elkaar een beetje gunnen!”

Powered by BDO

De reeks ‘Ondernemersverhalen’ wordt mede mogelijk gemaakt door BDO Accountants & Belastingadviseurs. Al sinds 1935, het jaar waarin BDO in Tilburg werd opgericht, stimuleren zij het lokaal maar zeker ook regionaal en (inter)nationaal ondernemerschap. Houd onze kanalen in de gaten voor meer verhalen van Tilburgse ondernemers. Zoals het verhaal van Felipe Muñoz Mateu (CEO All Tape Supplies) en Marcel Hamers (Hamers Metaalbewerking)