Vintage kilo sales, vinylfeesten & meer: Tilburgse organiseert Tweedehands Het Festival in 2023 in de binnenstad

tweedehands het festival

Tilburg krijgt er in 2023 een nieuw festival bij: Tweedehands het Festival. Tijdens dit driedaagse festival staat geen muziek of kunst centraal, maar draait alles om tweedehands, de kringloopwinkel en hergebruik. Met dit festival wil initiatiefneemster Kelly van den Bosch laten zien dat tweedehands winkelen en hergebruik niet alleen duurzaam of goedkoop is, maar ook leuk en verrassend. Lees verder.

Denk Incubate, maar voor kringloopshoppers. Stukafest, maar met tweedehands spullen. Een ‘visible mending’ workshop midden in de Heuvelstraat, een vintage kilo sale in de Spoorzone, een gezellig ontbijt voor alle vaste klanten van de kringloop, een goed feest met sample hitjes op vinyl en vintage als dresscode of Tilburgse makers die jouw tweedehands vondst nog beter maken. Plannen voor een propvolle timetable zijn er genoeg. Met programma voor de verstokte kringloopklant, maar ook voor ’tweedehandstwijfelaars’.

Taboe nog meer doorbreken

Voor steeds meer mensen is tweedehands snuffelen en winkelen in de kringloop een hobby geworden. Als schatzoekers struinen ze de tweedehands winkel af. Ook blijft het natuurlijk een fijne winkel voor mensen met een kleinere beurs. Het belang van iets een tweede (of derde) leven geven, leeft dan ook meer en meer. Toch zijn er ook nog steeds mensen die liever niet naar de kringloop gaan. Met dit festival wil Kelly het taboe rond tweedehands nog meer weghalen, en laten zien dat het – naast soms noodzakelijk – ook heel leuk en verrassend kan zijn.

Uit liefde voor tweedehands

Initiatiefneemster Kelly van den Bosch is zelf wekelijks in de kringloopwinkel te vinden. Ook organiseert ze als De Bovenste Plank al jaren pop-up shops met tweedehands kleding. Nu gaat ze een stapje verder. In het voorjaar van 2023 wil ze heel Tilburg vullen met tweedehands. Van kleding tot meubels en van workshops tot vintage kilo sale of vintage feest. Volgens Kelly is Tilburg de perfecte stad voor zo’n festival. Tilburg staat bekend als textielstad, maar is daarnaast ook echt een ‘tweedehands’ stad. Het zit hier vol met goede tweedehands winkels, elk met hun eigen uitstraling en publiek. Ook zit de stad vol met creatieve, veelal jonge bewoners die vaak in die kringloopwinkels te vinden zijn. Wat misschien uit noodzaak werd geboren, maakt de stad nu ook duurzamer, bewuster én leuker.

Help jij mee?

Om haar plan te realiseren, is Kelly op zoek naar bedrijven en instanties die haar willen helpen het festival te financieren of mensen die op een andere manier hun bijdrage willen leveren. Kun jij haar ergens bij helpen? Ga voor meer informatie naar deze website.

Meer informatie

Wanneer het festival exact wordt georganiseerd, staat nog niet vast. Maar dat er een tweedehands festival wordt georganiseerd in het voorjaar van 2023 wel als het aan initiatiefneemster Kelly ligt. Hou dus vooral deze website in de gaten voor alle ontwikkelingen rondom het festival.