VMBO’ers De Rooi Pannen in actie voor Burkina Faso

De afdeling VMBO Tilburg van De Rooi Pannen is in de ban van Burkina Faso. Docent Nathalie de Rooij gaat in de meivakantie vrijwilligerswerk doen op een basisschool in dit West-Afrikaanse land. Op diverse manieren haalden de leerlingen geld op dat zij dan mee kan nemen. Het hoogtepunt van de activiteiten was een lesmarathon op 8 april.

Tijdens een projectweek is aandacht besteed aan het land en de daaraan gekoppelde actie. Leerlingen hebben werkstukken over Burkina Faso gemaakt, waarin ze aangaven waaraan het geld volgens hen besteed moet worden. Onderwijs, kleding, medicijnen en speelgoed zijn veelgenoemde zaken bij de leerlingen. Ook schreef elke leerling vijf regels aan de kinderen in Burkina Faso. Die tekstjes gaan mee, zodat ze wat tastbaars hebben. Daarnaast is er tijdens de oudercontactdag een fancy fair gehouden ten behoeve van dit doel.

Als finale konden de leerlingen zich laten sponsoren door vrienden en familie om (vrijwillig) deel te nemen aan een lesmarathon. De lesmarathon vond plaats op dinsdag 8 april en duurde tot 20.30 uur. Er waren diverse workshops te volgen, zoals drummen, Frans leren, Britisch bingo, voetballen tegen de leraren en nagelstyling en er kon gedanst worden bij een dj. Ook voor eten werd gezorgd. Tot slot is bekendgemaakt hoeveel geld door onze leerlingen en collega’s is opgehaald: maar liefst € 3.000,-!

De stichting Travel For Change was aanwezig om de cheque symbolisch in ontvangst te nemen, maar in werkelijkheid gaat het geld met Nathalie mee naar Burkina Faso waar het ter plekke goed besteed wordt. Er is ook aandacht voor een voetbalploeg. De kinderen leren daar namelijk voetballen met een bundel van plastic of touw, een bal hebben ze niet. Een jongetje had gevraagd of ‘de blanke mevrouw’ een voetbal wilde meenemen voor zijn team. Die ligt inmiddels klaar. Daarnaast kregen alle voetbalshirts voor het team Éléments Dangereux tijdens de lesmarathon een naam en rugnummer. Zo kunnen de kinderen in Burkina Faso straks in stijl voetballen dankzij de leerlingen van De Rooi Pannen.

De aftrap van de actie vond al eerder plaats; op Valentijnsdag. Leerlingen konden toen rozen laten bezorgen bij vrienden of vriendinnen. Deze ludieke actie heeft voor € 242,55 gezorgd. Eén leerling heeft in haar eentje al € 110,- opgehaald. Dat was al een mooi begin en het eindigde nog veel fraaier!