Volgende stap in Pulcinos-avontuur: gloednieuwe restaurant en borrelbar geopend aan de Piushaven

Het ondernemersavontuur van Thomas Derks is zo’n vijf jaar onderweg. In 2018 lanceerde hij het limoncellomerk Pulcinos, een ode aan zijn Siciliaanse familie en het familierecept van de likeur. Op het Italiaanse eiland noemden ze Thomas altijd Pulcino, wat kuikentje betekent. In 2020 volgde een restaurant in de Nieuwlandstraat en in 2022 kwam daar een slijterij en delicatessenzaak bij. Maar het restaurant van Pulcinos groeide uit zijn jasje. Nu is het tijd voor een gloednieuw avontuur aan de Piushaven. 

Het is nog maar 36 dagen geleden dat Thomas de sleutel van het pand waar voorheen EethuisTwintig was gevestigd in zijn handen kreeg. Desondanks is het pand niet meer terug te herkennen. “Ik ben hier 36 dagen bijna ieder uur van de dag geweest, maar ik ben superblij met het resultaat. Ik vind het vooral belangrijk dat de vibe van Pulcinos aan de Nieuwlandstraat hier mee naartoe is verhuisd, ondanks dat de zaak vele malen groter is.”

Pulcinos aan de Piushaven is onderverdeeld in twee gedeelten. Achterin de zaak is het restaurantgedeelte met plek voor maximaal 48 personen. “Hier kun je de hele dag komen lunchen of dineren. In ons vorige restaurant werkten we vanwege het beperkte aantal tafels met shifts, maar daar wilde ik van af. Je kunt nu reserveren en de hele avond komen tafelen.” Voorin de zaak vind je een grote bar met inkijk in de open keuken en een lounge-gedeelte. Hier kunnen zo’n 25 personen terecht. “Hier kun je gezellig komen borrelen. We hebben een borrelkaart met wat lekkere hapjes, maar als je echt wilt tafelen, kun je in het restaurant terecht. In het borrelgedeelte kun je niet reserveren, maar gewoon binnenwaaien en een lekker biertje, wijntje en een cocktail komen drinken. Ik denk dat daar wel behoefte aan is in de Piushaven, plus ik denk dat het een mooie aanvulling is op ons concept.”

All day menu

Het is een grote stap voor Pulcinos. “Maar ondanks de zaak veel groter is, wil ik niet dat er iets veranderd ten opzichte van het restaurant in de Nieuwlandstraat. Gasten mogen dezelfde aandacht en service verwachten. Dus niet te massaal, maar persoonlijk.” Qua gastvrijheid verandert er dus niet veel, maar de nieuwe zaak biedt veel meer mogelijkheden. “We hebben een veel grotere keuken. Dus we zetten hier een barbecue in en willen ook veel meer experimenteren met verschillende specials buiten de menukaart.”

Pulcinos werkt met een all day menu. Oftewel: de menukaart is de hele dag door te bestellen. “Voor de lunch hanteren we dus dezelfde menukaart als in de avond, alleen de hoofdgerechten zijn dan in een kleinere portie te bestellen. In Italië is het heel normaal om ’s middags uitgebreid te eten. Dat gevoel wil ik ook naar de Piushaven halen.” De menukaart bestaat dan ook veelal uit gerechten met een Italiaanse twist, maar ook andere keukens waar Thomas van houdt komen voor op de kaart. Zo vind je genoeg verwijzingen naar Aziatische keukens. Sowieso is Thomas in de nopjes met deze plek. “Ik hou echt van het water. De plek is dan ook heel erg mooi. Uiteraard hebben we ook verschillende verwijzingen naar Sicilië in de zaak. Ik ben zelfs met de auto naar Sicilië gereden om daar planten en aankleding uit te zoeken.”

En de Nieuwlandstraat dan?

De verhuizing naar de Piushaven betekent dat er een plek vrijkomt aan de Nieuwlandstraat zou je zeggen. Maar afscheid nemen van de Nieuwlandstraat, dat wil Thomas nog niet. “We hebben hier zoveel tijd en liefde ingestopt dat het emotionele waarde heeft. Daarom openen we hier in december Pulci’s Burger Joint. Een vette plek met een relaxte sfeer waar je superlekkere burgers en barsnacks kunt eten. Uiteraard op een manier hoe je van Pulcinos gewend bent. Dus kwalitatief op niveau, vers en alles huisgemaakt. We serveren verschillende wereldburgers. De burger die we eerder al op de kaart hadden staan, maar ook burgers met Japanse of Mexicaanse toppings.”

Ook de winkel Satiata gaat vanaf komende week open. “In alle hectiek rondom de verhuizing en verbouwing hebben we de winkel een beetje verwaarloosd, maar ook daar gaan we de komende tijd weer op focussen. Dit wordt echt een vette slijterij met uiteraard onze likeuren en andere topwijnen en dranken. Het moet vooral ook een winkel worden waar je het hele weekend door lekkere dingen kunt proeven en leuke cadeautjes kunt kopen, zeker met het oog op de feestdagen.”

Meer informatie

Wil je meer weten over Pulcinos? Check dan snel de website. Reserveren kan direct via deze link. Volg Pulcinos ook op Instagram en Facebook. Pulcinos is vijf dagen per week vanaf 12:00 uur geopend. Op dinsdag en woensdag zijn ze dicht.