Voorproefje Tilburg Culinair: Square

Donderdag 25 september tot en met zondag 28 september vindt Tilburg Culinair plaats. Tilburg staat die dagen in het teken van lekker eten en genieten van het leven. Wij stellen je daarom voor aan een aantal deelnemers van dit culinaire evenement. Voor dit artikel zijn we in gesprek gegaan met Square.

Een volkoren bruin of een vloerbrood kun je al lang niet meer bestellen op de hoek van de Heuvelpoort. Sinds 2011 is Martin’s Broodega omgedoopt tot Square, een trendy zaak waar sfeer samen gaat met toegankelijke culinaire hoogstandjes en mooie wijnen. ‘Niet nog een studentenkroeg of een bruin café,’ vertelt eigenares Jeske Maarschalkerweerd, ‘maar een plek waar je kan dansen, borrelen, kletsen en eten.’

Tilburg Culinair
Voordat Square op Tilburg Culinair stond waren Jeske en Martin ook fervente Culinair-gangers. De sfeer die er rond hangt, de mensen, de gezelligheid. En die sfeer van Culinair, die komt eigenlijk heel goed overheen met die van Square. Dus de link was dan ook snel gelegd. Square moest naar Tilburg Culinair.

Ondertussen is het de derde keer dat zij hier staan en tevens ook de derde keer dat ze een nieuwe plek hebben op Culinair zelf. Ongeveer op dezelfde plek als vorig jaar: midden op het terrein. Alleen nu zijn ze een kwartslag gedraaid om problemen met de drukte voor het podium te voorkomen.

Gerechten
Dit jaar zet Square vijf gerechten op de kaart, met als paradepaardje een zelf geïmporteerde Iberico ham. Die gebruiken ze in twee van hun gerechten. De eerste is een groot plateau met deze ham erop, deze is heerlijk om met een drankje erbij te borrelen. Het gehele gezelschap kan mee happen. Het tweede gerecht word aanbevolen door Jeske. Dit vleesgerecht is gemaakt met het vlees van het Ibericovarken, deze wordt warm geserveerd met knolselderij, hazelnoot en koffiearoma. Deze ingrediënten zorgen voor een culinaire sensatie in de mond.

Voor de visliefhebbers is er natuurlijk ook genoeg smaaksensatie. Voor hen hebben ze een pepesanmakreel met lemper rijst, gemarineerde coquille, kreeften caramel en zeewier crunch.

Verder hebben ze nog een tosti gemaakt van suikerbrood met gorgonzola, gele rozijnen en appelstroopijs. Een verrassend gerecht dat al je smaakpapillen prikkelt. Voor de zoetekauw hebben zij nog een tweede dessert. Deze tiramisu word geserveerd met een cacao crumble en een vanille crème.

Ben je benieuwd? Kom dan vooral zelf proeven. Voor meer informatie over Square of een van de andere deelnemers, kijk je op de website van Tilburg Culinair.