Website Regionaal Archief Tilburg razend populair

De pagina´s van de website www.regionaalarchieftilburg.nl zijn al meer dan 10 miljoen keer bekeken. Velen bekeken de historische foto’s uit BeeldOnline, of zochten naar vroegere familieleden. De website is sinds februari 2006 online.

Voor een archiefinstelling was Regionaal Archief Tilburg de tijd toen ver vooruit in het aanbieden van gedigitaliseerde informatie. Van gegevens uit de Doop-, Trouw- en Begraafboeken (vóór 1811), de Burgerlijke Stand (vanaf 1811) en de bevolkingregisters is het merendeel digitaal in te zien. Tientallen meters van registers met gegevens over huwelijken, geboortes, overlijden en doop zijn integraal gescand en zoekbaar. Deze gegevens gaan niet alleen over Tilburgers! Twaalf gemeenten laten hun archieven beheren door Regionaal Archief Tilburg.

Speuren naar familieleden
Op zoek naar het meisje Schoenmakers, die ergens omstreeks maart 1770 in Berkel-Enschot geboren moet zijn? Even zoeken en u kunt haar eenvoudig vinden in de genealogische databank.

Velen doen op deze manier vanuit thuis genealogisch onderzoek. Komt u er via de website toch niet uit, dan helpen de medewerkers van het Onderzoekerscentrum u per e-mail of tijdens een bezoek aan het archief verder.

Speuren naar foto´s
Op zoek naar die oude foto’s van Henri Berssenbrugge, één van Tilburgs eerste fotografen? BeeldOnline heeft er meer dan 150. Het is echt genieten om deze historische foto’s te bekijken.
 
Beheerder van collecties
Regionaal Archief Tilburg bewaart de historische informatie van de twaalf aangesloten gemeenten met twaalf kerkdorpen, én van Waterschap de Dongestroom. Behalve over de gemeentes vindt u ook informatie over kerken, scholen, bedrijven, politieke partijen, verenigingen, families, vakorganisaties etc. En dan is er nog veel meer! In de depots liggen ook veel foto’s, boeken, brochures, kaarten, tekeningen, geluidsbanden en films. Ook zijn er verschillende regionale en plaatselijke kranten en krantjes verzameld en bewaard.

De digitale ontdekkingstocht
Het archief communiceert via een weblog en plaatst oud en nieuw filmmateriaal op YouTube. Veel van de medewerkers zijn zich op dit moment aan het verdiepen in nieuwe media en zijn de digitale wereld helemaal aan het ontdekken. Hou de website dus in de gaten, want over een half jaar ziet deze er misschien weer heel anders uit!

Neemt u ook eens een kijkje. Het kan voor u het begin zijn van een duik in uw eigen geschiedenis.