Willem II en Vitesse in evenwicht

Willem II en Vitesse hebben het competitiebal geopend met een gelijkspel. Zonder politie stond er na 90 minuten een 1-1 eindstand op het scorebord. Voor rust domineerde Vitesse, in de tweede helft was Willem II de betere ploeg. Nieuwkomer Erik Falkenburg opende de score, maar Vitesse kwam een kwartier voor tijd langszij.

Wijzigingen bij Vitesse

Vorig seizoen won Vitesse twee keer van Willem II. De grote vraag was hoe de ploeg uit Arnhem er nu voor zou staan. Trainer Bosz zag met Van der Heyden, Vejinovic, Davy Pröpper en Traoré liefst vier spelers uit de as vertrekken. Het antwoord van het compleet vertimmerde elftal kwam in Tilburg. Vooral de Chelsea-huurlingen Lewis Baker (20) en Isaiah Brown (18) gaven in de openingsfase hun visitekaartje af. Baker speelde in een controlerende rol op de plaats van Vejinovic. De snelle en handige Brown zorgde voor de nodige aanvallende impulsen. In de verdediging speelde Kelvin Leerdam centraal naast aanvoerder Kashia. In het eerste half uur was Vitesse heer en meester. Het enige wat er aan ontbrak waren doelpunten. Binnen een halve minuut was de Albanese jeugdinternational Rashica al dicht bij de openingstreffer. Vitesse hield de druk op de ketel en er kwamen meer kansen. Qazaishvili schoot te zacht in, een schot van Baker ging over en Rashica raakte via de vingertoppen van Lamprou de paal.

Nieuwe gezichten bij Willem II

Willem II mocht van geluk spreken dat het niet binnen de kortste keren tegen een ruime achterstand aankeek. De ploeg van Streppel had duidelijk moeite om het juiste ritme te vinden. Geen wonder, want ook bij Willem II verschenen veel nieuwe gezichten aan de aftrap. Richairo Zivkovic, Dico Koppers, Funso Ojo, Erik Falkenburg en Lesly de Sa begonnen in de basis. Dat gold ook voor Frank van der Struijk die vorige week zijn contract met een jaar verlengde. De rechtsback hield Ligeon en Joppen op de bank. Pas na ruim een half uur beet Willem II voor het eerst van zich af. Ojo haalde hard uit, maar doelman Room stond paraat. In het restant van de eerste helft moest Kostas Lamprou nog tweemaal handelend optreden bij inzetten van Brown en Rashica. De Griekse doelman hield zijn ploeg voor rust met vier belangrijke reddingen op de been.

Falkenburg scoort bij debuut

Voor Willem II was de 0-0 ruststand een meevaller. Niet alleen gezien het spelbeeld tot dan toe, maar ook omdat de cijfermeesters van VI wisten te melden dat Vitesse in de laatste drie onderlinge ontmoetingen steeds met een 2-0 voorsprong ging pauzeren. Mogelijk putte Willem II moed uit het wetenswaardigheidje, want de thuisploeg kwam in de tweede helft een stuk beter voor de dag. Vitesse moest achteruit en loerde vooral op de levensgevaarlijke omschakeling met Brown, Rashica en Oliynyk. Het eerste gevaar kwam van Bruno Andrade. De Braziliaan zag zijn venijnige schot voorlangs gaan. Na ruim een uur spelen drukte Willem II door. Eerst was het De Sa die de lat geselde. Even later had doelman Room een knappe redding in huis na een van richting veranderde uithaal van Stijn Wuytens. De daaropvolgende corner werd door Zivkovic doorgekopt voor de voeten van Falkenburg. De aanvallende middenvelder deed waarvoor hij gehaald is en maakte snel vrienden in Tilburg: 1-0. De voorsprong was op dat moment verdiend.

Gelijkspel

Vitesse hing in de touwen en was geen schim meer van de ploeg die aanvankelijk de wedstrijd dicteerde. Toch kwam de ploeg van Bosz terug in de wedstrijd. Na onnodig balverlies van Bruno Andrade sloeg Vitesse in de tegenstoot keihard toe. Invaller Nathan schudde de al met geel belaste Jordens Peters van zich af. De voorzet van de derde Chelsea-huurling werd door de volledig vrijstaande Denys Oliynyk op waarde geschat. Met een bekeken schuiver liet de Oekraïener uitblinker Lamprou kansloos: 1-1.

In de slotfase vestigde Oliynyk nogmaals de aandacht op zich met een elleboog in het gezicht van invaller Justin Mathieu. Scheidsrechter Kamphuis trok direct rood, maar de tijd was te kort om van de overtalsituatie te profiteren. Zo eindigde het openingsduel in 1-1, over 90 minuten gezien een terechte weerspiegeling van de krachtsverhoudingen. Het gelijkspel tegen de nummer vijf van vorig seizoen biedt zeker perspectieven. Het spel is nog voor verbetering vatbaar, maar als de nieuwelingen eenmaal hun draai hebben gevonden dan kan Willem II ook dit seizoen weer een rol van betekenis spelen.