Tilburg Trappers

459_trappers_logo_nieuw_260511.jpg
Stappegoorweg 3A
5022DA  Tilburg
013-5458178

info@trappers.nl

Tilburg Trappers

IJshockey is de snelste teamsport ter wereld. Binnen het team is de keeper van cruciaal belang, heeft hij een off day, dan wordt het erg moeilijk om een wedstrijd te winnen. Iedereen die ijshockey voor het eerst gaat zien, denkt vaak waarom wordt er zo vaak gewisseld? Dat is het gevolg van de grote intensiteit die het spel vraagt van de spelers, elke shift moet men zien als een 100 meter voor een sprinter.

Spelers gaan in deze sport echt “tot het gaatje”. IJshockey is hard en fysiek, maar doorgaans wel sportief en met respect voor de tegenstander. Zoals dat ook bij elke andere sport gebeurt wordt deze regel ook wel eens vergeten en volgt een confrontatie. De scheidsrechter en zijn beide linesmen sussen echter de boel meestal vrij snel, waarna tijdstraffen volgen (3 personen zijn echt nodig om, gezien de snelheid waarmee het spel gaat, alles goed te constateren). Scheidsrechters moeten derhalve ook hele goeie schaatsers zijn.

Historie

Door Tilburg Trappers wordt absoluut tophockey gespeeld voor Nederlandse begrippen, dan nu een snelle blik in de historie:

Op 21 oktober 1938 werd in het toenmalige chique Tilburgse hotel Riche de basis gelegd van de huidige ijshockeyvereniging Tilburg Trappers. Tot in de oorlogsjaren wordt gespeeld op de ijsbaan aan de Elzenstraat. Tijdens de oorlog viel echter het doek voor alle kunstijsbanen in Nederland en na de oorlog was er duidelijk een hele periode geldgebrek voor nieuwe banen.

Pas in de zestiger jaren, nadat eerst te Deventer en Amsterdam vanwege de successen van onze langebaanschaatsers (Ard Schenk, Kees Verkerk etc.) 400 meter banen werden aangelegd, werden in deze plaatsen ook onoverdekte ijshockeybanen gerealiseerd. Het Haagse HYS HOKY was wel steeds wedstrijden blijven spelen, maar dan met name steeds uitwedstrijden in het buitenland. Vanaf het moment dat de banen in Deventer en Amsterdam opgingen en Den Haag ook weer plannen had, ging het ook toch echt verschrikkelijk kriebelen bij de Tilburgse ijshockeyclan.
Zij speelden soms nog wel eens samen op natuurijs, maar dat was natuurlijk hoogst zelden.Eindelijk was het dan zover op 9 oktober 1964, op de plaats waar de Theresia-speeltuin jaren gevestigd was, pal naast de Tilburgse gasfabriek, verscheen een heuse Kunstijsbaan.

Om zich te kunnen meten met de tegenstanders werd al snel over de grenzen gekeken naar versterkingen, als eersten in een lange rij van importspelers, kwam de Zwitser Arthür Gmünder, hij werd speler-trainer, direct daarna arriveerden twee jonge spelers, beiden met een dubbele nationaliteit, namelijk de Canadese, maar vanwege de voorouders ook de Nederlandse. Deze twee kanpen werden monumenten in Tilburg, Joe Simons, de legendarische nummer 10, is inmiddels weer terug gegaan naar Canada, maar zijn collega en goede vriend John McDonald heeft zich helemaal in Tilburg gesetteld en geeft zijn beste krachten nog aan de ijshockeysport, middels zijn functie als commissielid van de CVT-organisatie.

Op 28 november 1969 werd de Pellikaanhal officieel geopend, de oude Theresiabaan werd overkapt, middels een fantastische hal, waarop bouwbedrijf Pellikaan destijds het alleenrecht had. De opening werd verricht door ons aller Prins Claus, samen met de toenmalige burgemeester Becht. Henk Pellikaan, oud voetbalinternational, bouwer en naamgever van de hal was toen ook voorzitter van Trappers. In de Pellikaanhal, die vaak afgeladen vol zat met zo’n 4.500 toeschouwers, heeft Trappers vele ijshockeyoorlogen uitgevochten en grote resultaten behaald. De hal lag echter midden in een woonwijk, met de vanzelfsprekende overlast bij wedstrijden vanwege geluid en parkeren, de gemeente besloot dan ook een IJssportcentrum te realiseren in school-en sportgebied Stappegoor.

Sinds het seizoen 1998-1999 wordt door Trappers dan ook gespeeld in het IJssportcentrum, aan de Stappegoorweg 3, vlakbij het Tilburgse Sportpark waar Willem II zijn thuiswedstrijden speelt en de welbekende Stadssporthal, waar vele binnensporten hun home hebben.

Nederlands Kampioen en Bekerwinnaar

Sinds de herstart van de ijshockeyvereniging in 1964 werden vele nationale titels gehaald, in de jaren ’70 werd de titel liefst 6x achtereen veroverd, dat werd met 3x achtereen in de jaren ’90 nog eens dunnetjes overgedaan. Het laatste kampioenschap dateert van de jaargang 2000-2001.

Amsterdam is de laatste drie seizoenen nationaal kampioen. Iedere rechtgeaarde ijshockeyliefhebber weet, dat hier toch duidelijk spraken is van gekochte kampioenschappen. Tilburg Trappers is namelijk met name de vereniging in Nederland die er steeds weer voor zorgt dat er jonge aanwas komt uit eigen gelederen. Hier ligt dan ook het grote verschil met Amsterdam, waar ondanks de successen slechts een handvol toeschouwers de wedstrijden bezoekt.

De Tilburgse ijshockeyliefhebber is veel trouwer aan zijn club en komt zelfs voor de minst interessante wedstrijd nog naar het IJssportcentrum, waar het dan ook altijd zeer gezellig toeven tijdens en rondom de thuiswedstrijden.

Naast genoemde kampioenschappen veroverde Trappers in de loop der tijd zo’n 8 nationale bekers. Trappers heeft daarnaast diverse malen deelgenomen aan wedstrijden om de diverse Europa Cups, steeds werd de ploeg dan vergezeld van een grote groep hondstrouwe supporters.

Wedstrijd bijwonen    

Op deze site van Tilburg Trappers, maar uiteraard ook de eigen site van Trappers kunt u altijd zien wat de eerstkomende thuiswedstrijd is, voor de toegangsprijs aan de kassa van € 15,00 hoeft u het niet te laten eens kennis te komen maken met deze mooie sport. Kinderen tot en met 12 jaar betalen € 5,00 en voor kinderen t/m 4 jaar is de entree gratis. Destil Trappers speelt zijn thuiswedstrijden in IJssportcentrum van Tilburg.

Locatie