Van regenkledingfabriek naar ‘mini- Bijenkorf’

Als het aan de gemeente had gelegen was de oude regenkledingfabriek aan de Piushaven al lang afgebroken.  Als je de ontwikkelingen van het Falcon van het afgelopen half jaar bekijkt, kun je dat bijna niet voorstellen. Het ooit zo lelijke industriepand is omgetoverd tot een hippe, creatieve plaats waar tien innovatieve ondernemers hun krachten bundelen.

Foto header: Martin Huijbregts(Fiori) en Claudia Kuijpers (WTF is Coco)

Het pand van 1500 vierkante meter is verdeeld in twee hallen. In het midden van Falcon is een overdekte ‘straat’ die de twee ruimtes met elkaar verbindt. Links delen zeven ondernemers één grote ruimte van 600 vierkante meter, de rechtkant is opgedeeld in een restaurant, bakker, keuken showroom en kookstudio.  Door de grote ramen in de voormalige fabriek kijk je vanuit het restaurant in de bakkerij, de keukenwinkel of gedeelde hal.

Eeuwig zonde

In de jaren ’80 was Falcon nog een bedrijfsverzamelgebouw met industrie en productie als bestemming. Martin Huijbregts is inmiddels een coryfee als het gaat om de textielfabriek. Sinds 1983 is zijn bedrijf Fiori gevestigd in het pand aan de Piushaven. Zodra Martin uit het pand zou gaan, zou het gesloopt worden en dat vond hij eeuwig zonde. Dus schreef hij een plan en bedacht hij een nieuw retail horeca concept, een ‘mini-Bijenkorf’, zoals Martin het zelf graag omschrijft. Hij ging lobbyen bij de gemeente, kocht het pand en ging op zoek naar ondernemers.

Retail en food

“Ik zag bij talkshow op televisie dat Guus Meeuwis het leuk zou vinden om een pop-up restaurant te openen voor een goed doel. Dus heb ik hem een aanbod gedaan om dat hier te doen. Ik was niet de enige, maar hij koos uiteindelijk wel voor ons. Zo werd Falcon in één klap op de kaart gezet.”

Vanuit heel Nederland kreeg Martin aanmeldingen van ondernemers. “Ik had het pand wel vier keer kunnen vullen,” vertelt hij trots. Uiteindelijk zijn er dat tien geworden, een combinatie vaan retail en food. “Niet zomaar de eendagsvliegen, maar creatieve ondernemers met een toekomstvisie.” En die natuurlijk iets zagen in een de hippe locatie in de Piushaven.

falconvoorkant

Samenwerkende ondernemers

In het geval van de ondernemers van Falcon gaat de samenwerking verder dan alleen het delen van het pand. In de linker hal – waar geen tussenwanden zijn – worden klanten en producten gedeeld. Zo vertelt Claudia van WTF is Coco? dat ze afgelopen week nog een seintje gaf aan een andere ondernemers toen een klant interesse had in zijn stoel. “Je prijst elkaar aan en bent met elkaar zodat het een goedlopende zaak wordt.”

De plannen

Twee weken geleden, vrijdag 9 oktober, opende Falcon officieel haar deuren. Helemaal voltooid is het project aan de Piushaven nog niet. Zo komt er een kunstproject met een gedicht op het dak en komt er in maart 2016 een parkeerplaats met 75 vakken achter het pand van Falcon. Daarnaast zijn nog niet alle ondernemers geïnstalleerd en wordt dit aantal nog verder uitgebreid.

Dit kun je in Falcon vinden

  • Eethuis Twintig: Lifestylerestaurant waar je kunt eten en winkelen;
  • Huize Geerts: Chocolatier opgericht in 1937 met een winkel en atelier;
  • Ramon: Design and chairs en meubelmaker;
  • The Cube: Innovatief concept met een burg tussen online en offline;
  • Nikki’ Style: Tassen, sieraden, kleding, accessoires en interieuradvies;
  • WTF is Coco?: Wisselend assortiment aan haartangen, parfums en beautyproducten;
  • Bikken & Bakken: Ambachtelijke bakkerijnikki’ style;
  • Undici Keukens: Keukenwinkel met een eigen kookstudio en eetkamer;
  • Alta Design: Vintage design, lampen, retro en industrieel design;
  • Fiori: Zijden bloemen en kunstbeplanting.

Daarnaast zijn er ook samenwerkingen met kleine ondernemers en kunstenaars. Falcon is op maandag gesloten. Van dinsdag tot en met zaterdag is het geopend tussen 09.30 uur en 17.30 uur. Regelmatig is Falcon ook op zondag geopend. Bekijk daarvoor de website.