39 basisschoolklassen uit de regio Tilburg ‘scoren’ samen 4212 boeken

Aangemoedigd door Willem II-keeper Kostas Lamprou lazen 39 bassischoolklassen binnen 9 weken samen 4212 boeken. Dat werd op woensdag 19 april bekend gemaakt tijdens de sportieve afsluiting van het bijzondere leesproject Scoor een boek! bij de jeugdopleiding van Willem II. Het project is opgezet door de Bibliotheek Midden-Brabant en Willem II Betrokken. Zij daagden de bassischoolleerlingen van 39 groepen uit Tilburg, Oisterwijk en Goirle uit om zoveel mogelijk boeken te ‘scoren’.

Leerlingen scoren boeken

Scoor een Boek! is een leesproject voor groep 5 en 6 van de basisschool en is opgezet als een voetbalwedstrijd. Bij De Aftrap in week 1 bezochten lees- en mediaconsulenten van de Bibliotheek Midden-Brabant alle deelnemende klassen met een topselectie aan boeken én een videoboodschap van Willem II-keeper Kostas Lamprou. Ze daagden de leerlingen uit om in de 9 weken daarna zoveel mogelijk mooie boeken te scoren. Voor elk gelezen boek plakten de leerlingen stickers op een scoreposter. Op de helft van het project (‘De Rust’) kwamen er dit jaar voor het eerst verschillende jeugdspelers van Willem II langs in de klas om te kijken hoe het tot nu toe ging. Daarnaast lazen ze voor en mochten de kinderen ze het hemd van het lijf vragen. En vandaag kwamen de kinderen samen voor de afsluiting, ook wel het ‘Het Fluitsignaal’ genoemd. In twee rondes namen 39 klassen het tegen elkaar op bij allerlei verschillende spellen.

Sportief lezen

Naast alle sportieve activiteiten werd ook de eindscore bekend gemaakt. De 39 klassen lazen samen 4212 boeken. Dat is gemiddeld 108 boeken per groep. Wat maakt dit leesproject zo uniek? Suzanne Albregts van Willem II Betrokken: “De combinatie van voetbal, leesplezier en bewegen. Door de voorbeeldfunctie van de voetballer worden de kinderen extra gestimuleerd om aan de slag te gaan met lezen.”Leerkracht Linda van Huijksloot van basisschool Wandelbos in Tilburg vindt het leesproject een succes: “De kinderen waren zó enthousiast tijdens het project! Ze hebben echt megaveel gelezen. Veel meer dan normaal. Er zitten veel voetbalfans bij mij in de klas, dus die link met Willem II werkte bij hen supergoed. Ze vonden het ook helemaal geweldig dat er jeugdspelers langs kwamen in de klas. Voor sommige kinderen is het van thuis uit niet zo vanzelfsprekend om veel te lezen. Daarom is het supergoed dat ze door dit project tóch ontdekken hoe ontzettend leuk lezen kan zijn.”

Leren dan lezen leuk kan zijn

Een van de voetballiefhebbers die helemaal enthousiast is geworden over lezen is Loek (8) uit groep 4/5 van basisschool Wandelbos. “Het allerleukste vond ik dat we stickers mochten plakken voor ieder boek dat we uit hadden. En het was supervet dat er jeugdspelers van Willem II langskwamen. Ik mocht zelfs een vraag stellen!” En wat was het favoriete boek dat Loek heeft gelezen? “Koen Kampioen natuurlijk! Een echt voetbalboek.”

Meer informatie

Wil je meer weten over dit project? Check dan snel deze website.