Broodje Jantje, al 50 jaar in elk handje

Het vermaarde Broodje Jantje bestaat op zondag 3 mei precies 50 jaar. Op die dag keert oprichter Jan de Kort (71) met sigaar voor één keer terug op zijn vertrouwde plek bij de frituur. Tussen 16 en 19 uur bereidt hij een Broodje Jantje voor de prijs van 50 jaar geleden; f 1,25. Met uitsluitend guldens en kwartjes kan de snack op het Pieter Vreedeplein bemachtigd worden.

Hoe het ooit begon

In 1965 beginnen Jan en Mieke de Kort een slagerij met automatiek aan het NS-Plein in Tilburg. De snacks vallen in goede aarde bij hun klanten, alleen er ontbreekt iets. Zij vragen Jan om een broodje hamburger. Ambachtsman Jan gaat aan de slag. Hij experimenteert met verschillende soorten gehakt, sauzen en andere ingrediënten. Als het recept eenmaal vaststaat, verandert het niet meer. In dat jaar komt het Broodje Jantje tot stand zoals we dat vandaag de dag eten: een ambachtelijk broodje met een Jantjeburger van speciaal gekruid gehakt met een krokant laagje. Daarop liggen gebakken uien en een pittige tomatensaus. Daarnaast zijn er varianten in het assortiment, zoals: Jantje Bruin, Jantje Kaaskop, Jantje Beton en Jantje Speknek.

jandekortfoto

Jantje dag en nacht

Jan de Kort: “Al heel snel begint het te lopen. Mensen rijden kilometers om voor een Jantje. Jarenlang heb ik ze tot vier uur ‘s nachts staan maken. Het was absoluut mijn best verkochte broodje”. Hoe hij aan de slogan ‘In elk handje, een Broodje Jantje’ komt, vertelt Jan graag. “Ik drink graag een biertje en op één biertje kan ik niet leven. Dit gegeven heb ik toegepast op Broodje Jantje.”

Jantje naar het Pieter Vreedeplein

In 2002 namen Jan en Mieke de Kort afscheid van hun zaak aan het NS-Plein. Drie jaar later verkopen zij de naam, het beeldmerk en de receptuur aan Bonheur Horeca Groep. Sindsdien is het broodje verkrijgbaar tijdens grote evenementen in Tilburg zoals carnaval, de Tilburgse Kermis en de thuiswedstrijden van Willem II. Vanaf 2009 is het Jantje ook weer dagelijks verkrijgbaar bij de vestiging van Broodje Jantje aan het Pieter Vreedeplein in Tilburg.

Internationaal verkrijgbaar

Sinds een jaar staat een Jantje ook op de menukaart van vele cafetaria’s in Midden-Brabant en zelfs in België is ‘het best bewaarde geheim uit Tilburg’ te koop. Voor de komende jaren is een verdere uitrol van Broodje Jantje in Nederland gepland.

Feestweekend

Tijdens het feestweekend trakteert Jantje op frites bij alle aankopen en zijn er jubileum t-shirts verkrijgbaar.