Dermatoloog Jeffrey Zweegers pakt psoriasis aan bij Polikliniek de Blaak

“Elke persoon heeft zijn of haar eigen psoriasis. Daarmee bedoel ik dat een patiënt in de eerste plaats zélf aangeeft of de huidaandoening mild, matig of ernstig is. Vandaar dat ik altijd vraag hoe iemand het leven met een psoriasis ervaart, zodat we samen de juiste behandelmethode kunnen bepalen. De patiënt staat voor mij centraal,” zegt dermatoloog Jeffrey Zweegers. De dermatoloog werkt een groot deel van de week bij Polikliniek de Blaak. Lees snel verder. 

Voordat hij met de opleiding Dermatologie begon, promoveerde Jeffrey op de huidziekte psoriasis. “Daarbij keken we naar twee aspecten: welk middel is het meest effectief in het terugdringen van de aandoening? En – misschien nog wel belangrijker – welk middel kunnen mensen het langst verdragen zonder noemenswaardige problemen?

Het promotieonderzoek betrof vier biologicals. Dat zijn medicijnen die gedeeltelijk of geheel uit dierlijk of menselijk eiwit bestaan. Deze remmen stoffen die ontstekingen veroorzaken. “Die waren destijds (2016/2017) nog vrij nieuw binnen de dermatologie. Het voordeel van een biological is dat je daarmee niet het gehele afweersysteem aanpakt, maar specifieke eiwitten in de huid.”

Meer mogelijk dan zalf of crème

Jeffrey merkt dat er nog steeds relatief veel patiënten zijn die niet bekend zijn met andere behandelmethoden. “Huisartsen schrijven vaak crèmes voor. Toevallig kwam er vandaag nog iemand op consult die wij hebben geadviseerd over te stappen naar behandeling met bepaalde pillen. Ze zei: ‘Was ik hier maar eerder mee begonnen, ik wist helemaal niet dat die behandelingen er waren’.”

Een lokale behandeling waarmee Jeffrey goede resultaten boekt is Enstilar schuim. “Dit bevat een combinatie van hormonen en vitamine D, en is met behulp van de spuitbus heel gemakkelijk op de aangedane huid aan te brengen. Patiënten zien bovendien vrij snel mooie resultaten.” Ook methotrexaat blijkt vaak goed aan te slaan. “Ik zie bij diverse patiënten dat zij dit goed verdragen, en -mits de bijwerkingen het toelaten- dan kunnen zij dit middel in principe levenslang blijven gebruiken.”

Korte wachttijd

Wie voor psoriasis naar Jeffrey gaat, heeft daarbij het voordeel dat deze specialist over een veel bredere kennis beschikt: naast inflammatoire dermatosen (met psoriasis als interessegebied) zijn Jeffrey’s speerpunten cosmetische dermatologie, dermato-oncologie en dermatochirurgie. Je kunt hem de meeste dagen van de week vinden in de Tilburgse vestiging van De Blaak. “Voordeel van een behandeling bij ons is de korte wachttijd – je kunt vaak al binnen een week terecht – en voor psoriasis kunnen we onder andere lichttherapie bij je thuis regelen.”

Meer informatie

Meer informatie? Check dan snel de website van Polikliniek de Blaak.