Extra vallende sterren komende nachten

vallende sterren

Een hypermoderne telescoop of ander professioneel gereedschap is vannacht niet nodig om vallende sterren te zien. De Perseïden, een meteorenzwerm, zijn gewoon met het blote oog te zien. Liefhebbers van dit natuurfenomeen moeten alleen nog even hopen op een onbewolkte hemel.

Ton Spaninks van de Tilburgse sterrenwacht de Tiendesprong legt uit dat het niet moeilijk is om de vallende sterren te zien. “Zoek een plek waar je goed zicht hebt op het oosten en waar weinig lichtvervuiling is. Rond middernacht en vooral de uren daarna heb je de komende dagen meer kans om vallende sterren te zien dan normaal.” Bekijk de kaart van Tilburg om te zien waar weinig bebouwing is en dus weinig straatverlichting.

Kosmisch gruis

Vallende sterren, ook wel meteoren genoemd, zijn eigenlijk niets meer dan kosmisch gruis. Of beter gezegd, de luchtmoleculen rondom het gruis. Deze lichten op vanwege de hoge snelheid waarmee ze onze atmosfeer binnenkomen. Een vallende ster is dus eigenlijk niets meer dan een lichtspoor dat maar even te zien is. Wanneer onze planeet in het stofspoor van een komeet terechtkomt, is er extra kans om vallende sterren te zien. Onder andere in januari, december en de komende nachten.

Weersverwachting niet gunstig voor vallende sterren

Vallende sterren bewonderen en ‘oh’ roepen gaat natuurlijk niet samen met bewolking. De voorspellingen zien er niet al te gunstig uit maar laten we er gewoon van uitgaan dat de voorspelling lokaal nogal afwijkt, en dan vooral lokaal Tilburg.