Het Zuidelijk Toneel speelt voorstelling over lokale politiek

Het Zuidelijk Toneel

Theatermaker werkt drie maanden op gemeentenhuis en schrijft voorstelling ´Waterdragers´
“Het is fascinerend om als vlieg op de muur een inkijk te krijgen in een wereld die voor anderen gesloten blijft.”

Toneelschrijver Marcel Osterop liep drie maanden fulltime mee bij de gemeente Eindhoven in een poging het ondoorgrondelijke apparaat dat de lokale overheid heet te doorgronden. Het bleek een complexe wereld. Een wereld waarin duizenden mensen werken aan een gezamenlijk doel. Een paar op de voorgrond. En heel veel op de achtergrond. In de komedie Waterdragers ontrafelt Osterop de mechanismes in deze wereld zoals hij die heeft ervaren.

Marcel Osterop kreeg een unieke kijk in de wereld van de ambtenarij. Hij sprak gedurende zijn werkperiode met bestuurders, liep mee met ambtenaren en woonde tal van bijeenkomsten en overleggen bij. Al deze indrukken verwerkte hij in zijn nieuwe voorstelling. Hierin stelt hij de hardwerkende anonieme ambtenaar centraal. De titel Waterdragers ontleende Osterop aan de wielersport. Zoals de kopman niet kan zonder zijn waterdagers, kan een wethouder niet zonder zijn ambtenaren.

“Het is fascinerend om als vlieg op de muur een inkijk te krijgen in een wereld die voor anderen gesloten blijft. Het is ongelooflijk intrigerend om zo dicht op de huid van het functioneren van de democratie te zitten. De drie werelden (de ambtenaren, het college en de gemeenteraad) hebben een gezamenlijk doel. ‘Het gaat erom dat je iets kunt betekenen voor de inwoners van de stad.’ Soms komen die werelden samen, en wordt er iets prachtigs gerealiseerd. En soms lopen ze volledig langs elkaar heen”. Marcel Osterop


Theater De NWE Vorst
donderdag 25 september, aanvang 20.30 uur
tournee
t/m 18 oktober 2014

concept Marcel Osterop, Matthijs Rümke tekst Marcel Osterop regie Teunkie van der Sluijs
spel Carola Arons, Dennis Coenen, Michiel Nooter, Marcel Osterop, Juul Vrijdag
meer informatie hzt.nl/waterdragers