In gesprek met Loïs van Werkvloertaal: ‘Wat ik heel fijn vind, is om mensen te helpen elkaar te begrijpen’

Loïs van Werkvloertaal

Loïs (29) zet zich ondertussen al jaren in als vrijwilliger bij verschillende initiatieven, waaronder Werkvloertaal in Tilburg. Werkvloertaal organiseert verschillende cursussen voor anderstaligen, van alfabetisering tot avondlessen voor expats. Wij spraken Loïs over haar ervaring als vrijwilliger. 

Wie is Loïs?

“Ik kom uit Landgraaf, ik heb 1 jaar HBO Sociaal Werk gestudeerd in Sittard en daarna BSc Internationale Ontwikkelingsstudies in Wageningen gestudeerd. Hier ben ik ook mijn vrijwilligerswerk begonnen bij Vluchtelingenwerk als assistent teamleider, bij ‘Welkom in Wageningen’ als coördinator van het maatjesproject en bij ‘Thuis’ als gastvrouw en tussenpersoon voor mensen uit het COA die langskwamen.

Daarna ben ik naar Amsterdam verhuisd waar ik emancipatie- en participatietraining gaf bij ‘Vrouwen vooruit’. Ondertussen deed ik een opleiding tot mindfulness trainer.

Ik ben naar Tilburg verhuisd omdat ik naar een geschikte woonruimte zocht. Mijn partner heeft hier gestudeerd, dus het was wel leuk dat hij al wat mensen kende. Tilburg kwam op me over als een sociale en culturele stad – iets wat ik belangrijk vind.”

Hoe kwam je met vrijwilligerswerk in aanraking?

“Zes jaar geleden, na mijn studie, wilde ik onderzoeken wat ik wilde gaan doen. Ik ben toen onder andere gestart als vrijwilliger bij een buurthuis en kwam al snel met anderstaligen in aanraking. Ik leerde mensen uit allerlei landen en culturen kennen en daar is het vlammetje voor deze mensen versterkt. Daarna gaf ik participatie- en emancipatietrainingen aan vrouwen en dat vond ik ook erg leuk.”

“Ik verhuisde naar Tilburg en liep bij Broodje Aap & Linke Soep binnen. Daar werd ik taalcoach. Er wordt daar samen gekookt en gegeten. Ook dat deed ik als vrijwilliger en ook dat vond ik superleuk. Hier leerde ik Roos kennen, die mij heel enthousiast vertelde over Werkvloertaal en daar ben ik gestart als vrijwilliger in de klas. Ook daar komen mensen uit allerlei landen en culturen. Ik voelde dat ik erg welkom was en dat gaf me een goed gevoel.”

Wat zoek je in vrijwilligerswerk?

“Wat ik heel fijn vind, is om mensen te helpen elkaar te begrijpen. Taal is daar natuurlijk een belangrijk middel bij. Taal vergroot de kans op verbinding tussen mensen maar zorgt er ook voor dat anderstaligen een deel van Nederland zijn en zichzelf weten te redden in ons land.”

Van vrijwilliger naar stagiaire

“Ik heb een klein jaartje vrijwilligerswerk gedaan bij een superfijne docente bij Werkvloertaal. Ik wist dat ik graag met anderstaligen wilde gaan werken via al mijn vrijwilligerswerk-ervaring, dus ik heb besloten de opleiding NT2 docent te gaan doen bij Fontys in Tilburg. Een jaartje studeren en 2 dagen in de week stagelopen is een mooie combinatie. Daarna ben ik gecertificeerd docent en hoop ik natuurlijk zelf vrijwilligers in de klas te krijgen om mij te helpen.”

Wie is Werkvloertaal?

“Werkvloertaal is in 2013 opgericht door Irene Haisma en inmiddels uitgegroeid tot een school met een 60-tal gecertificeerde taaldocenten en zo’n 20 vrijwilligers. Die aantallen groeien, omdat het een fijne organisatie is om deel van uit te maken.

Taal verbindt mensen met elkaar, je kunt elkaar verstaan en het geeft grip op je leven in Nederland omdat je meer begrijpt van de wereld om je heen. Mensen nemen deel aan het maatschappelijk verkeer en zijn steeds in beweging. Daarom is het zo belangrijk dat het leren van taal ook op een dynamische manier gebeurt, het liefst fysiek op de plek waar je die taal ook nodig hebt.

We gaan uit van talenten van mensen en sluiten daar in onze lessen op aan. Je leert wat je nodig hebt totdat je het gevoel hebt; ik kan het, ik kan het alleen en ik hoor erbij. We zijn duidelijk in onze verwachtingen, laten mensen groeien in zelfredzaamheid, handelen vanuit gelijkwaardigheid en respect, hebben geduld en misschien wel het allerbelangrijkste; we zorgen voor plezier in het leren.”

Meer informatie

Ben jij enthousiast geworden van het verhaal van Loïs? Meld je ook aan als vrijwilliger in Tilburg! Wil je specifiek aan de slag bij Werkvloertaal, stuur dan een mailtje naar carien@werkvloertaal.nl.