Moet Tilburg Eindhoven achterna?

Tilburg wordt net als Enschede, Rotterdam en Eindhoven tot de industriesteden gerekend. Het lukt Tilburg alleen niet om tegen onze oosterburen Eindhoven op te boksen als je kijkt naar de bezoekersstroom. Wil Tilburg in de toekomst als stad iets willen betekenen, dan zal hier een oplossing voor gevonden moeten worden. Althans, dat vindt Hans Mommaas, professor aan Tilburg University. 

Fotobijdrage: Hans013

Eindhoven zet stappen vooruit

Hoe kan het dat een stad als Eindhoven wel stappen zet? Hans Mommaas (gespecialiseerd in de rol van vrije tijd op duurzame ontwikkeling van de stad) heeft hier wel een antwoord op. “Eindhoven heeft goed gebruik gemaakt van het beschikbare industriële erfgoed. Dit hebben zij gekoppeld aan de ontwikkeling en vernieuwing van de binnenstad en aan Strijp S. Wat tot een hogere bezoekersstroom leidt.”

Waarom blijft Tilburg achter?

In het verleden heeft Tilburg een fout gemaakt. Zij besloten om een flink deel van het industriële erfgoed wat de stad in zijn bezit had af te breken, om zo ruimte te creëren voor nieuwbouw. Mommaas spreekt over een verkeerde beslissing. “Het industriële erfgoed zou namelijk een geweldig ontwikkelpotentieel voor de stad bevatten.”

Hans_Mommaas_NHTV (1)

Hoe pakt Tilburg door?

Toch ziet Mommaas voldoende kansen voor Tilburg om aan te haken bij Eindhoven. “In eerste instantie moet de basis op orde zijn. Hiertoe behoort een duidelijk straatbeeld en een overzichtelijke stijl.” Ook zal de stad moeten blijven vernieuwen. Denk daarbij aan nieuwe restaurants, winkels, uitgaansgelegenheden enzovoorts. Tijdelijkheid, zoals het openen van pop up stores, kan hierbij een rol spelen.

Waarna de stad zich kan doorontwikkelen vanuit de binnenstad. Met de huidige ontwikkelingen in (en het industriële erfgoed van) de Spoorzone kan een boost verwacht worden in de bezoekersstroom naar Tilburg. Ook ontstaat hierdoor de mogelijkheid om de afstanden tussen binnenstad en musea te verkleinen.

Het enige gevaar dat op de loer ligt? Tilburg moet er vooral voor zorgen dat ze haar eigenheid niet verliest.

Hans Mommaas gaf in een eerder interview al aan dat Tilburg meer uit zijn studentenstad moet halen.