Nieuw meerdaags festival in Tilburg: Nederlandse Musical Dagen

nederlandse musical dagen

In 2017 vond de eerste editie van het Nederlands Musical Talent Gala plaats. Dat gala vormde voor Rob van Steen, directeur van Theaters Tilburg, de aanleiding om verder en groter te denken, een tweedaags festival: de Nederlandse Musical Dagen.

Fotografie: Lieselotte Pennings

De Musical Sing-a-Long op vrijdag 29 juni in de schouwburg is de aftrap van het meerdaags festival. Een avond met bekend repertoire, groot orkest en jonge talenten naast bekende namen uit de musicalwereld. De volgende dag, zaterdag 30 juni, ligt de rode loper uit voor de tweede editie van het Musical Talent Gala, een show waarin nieuwe en aankomende sterren het musicalaanbod van het nieuwe theaterseizoen ten gehore brengen. Gedurende de twee dagen tonen studenten van de opleidingen Musical en Muziektheater van Fontys hun voorstellingen op verschillende locaties in en om de stad.

Initiatief van Theaters Tilburg

Theaters Tilburg is als initiatiefnemer inhoudelijk in gesprek gegaan met de musicalopleidingen, Nederlandse producenten en impresariaten. Daarnaast zijn de mogelijkheden verkend in gesprekken met de gemeente Tilburg, businessclubs, het provinciale fonds Brabant C en Omroep Brabant. De conclusie daarvan is dat dit landelijk evenement een gewenste hoogwaardige aanvulling vormt op bestaande Tilburgse en Brabantse festivals en evenementen.

Fontys Hogeschool voor de kunsten en Impact Entertainment

De Nederlandse Musical Dagen worden inhoudelijk gesteund door Fontys Hogeschool voor de Kunsten en Impact Entertainment, het impresariaat dat verantwoordelijk is voor een groot deel van de Nederlandse toerende musicals. Karen Neervoort (FHK), Ruud de Graaf (Impact) en Rob van Steen zetten op 10 januari hun handtekening onder het plan voor de Nederlandse Musical Dagen. Ook bekende musicalsterren zijn enthousiast. Freek Bartels: “Als er een plek is waar de Nederlandse Musical Dagen thuishoren, dan is het wel in Tilburg.”

Albert Verlinde

Stage Entertainment, producent van grote musicals als On Your Feet! en The Lion King, staat achter de ambitie om een meerdaags musicalevenement te ontwikkelen. Albert Verlinde, directeur: “De Tilburgse opleidingen Musical en Muziektheater zijn een belangrijke leverancier van talent voor de producties van Stage Entertainment. Daarom onderschrijf ik het belang van dit evenement als showcase van nieuw talent en als ontmoetingsplek voor het vakpubliek. Ik draag de plannen voor de Nederlandse Musical Dagen dan ook een warm hart toe.”

Updates rondom het complete programma en start kaartverkoop volgen binnenkort op de website.