Shit-ie-ring (column)

Door Joep Koolen

Een aantal dagen was ‘ie dicht. Onze cityring. De trots van onze stadsbestuurders. Dé oplossing voor verkeersinfarcten, fileleed en een garantie voor de bereikbaarheid van ons centrum. Hij was dicht voor het Festival van het Levenslied. Maar er werd ook gewerkt aan de kruising bij Intermezzo. Paniek dus, totale onbereikbaarheid. Zou je denken. Ik reed deze week elke ochtend en avond over de kruising.

Wat ik zag? Niks! Rustig voortkabbelend verkeer.

Wat zijn we toch weer om de tuin geleid. Of eigenlijk, om het centrum. Ik heb namelijk nog nooit iemand ontmoet die vóór de Cityring was. En toch ligt ‘ie er. Deze stadsdoorkruiser moet zo snel mogelijk weer dicht. Ik leg u uit waarom.

Ten eerste hebben wij een kleine en overzichtelijke binnenstad. Die ook nog eens omringd wordt door parkeergarages. Tivoli, Knegtel, Pieter Vreedeplein. En dan ook nog het Louis Bouwmeesterplein. Duizenden parkeerplekken, meteen grenzend aan het winkelgebied. Dus hoezo, binnenstad slecht bereikbaar? Die vlieger gaat dus al niet op.

Dan de veiligheid. Ik heb veel bijna-ongelukken gezien. Op de oversteek van de Heuvel naar de Korte Heuvel, maar ook bij het Piusplein. Druk winkelende mensen, vreemd opgestelde stoplichten en uitgaanspubliek. Die vormen samen met auto’s een levensgevaarlijke combinatie. Om het nog maar niet te hebben over de markt, die op zaterdag soms hardhandig in tweeën gespleten wordt door weggebruikers.

Mijn derde argument? De enorme overlast. Optrekkende auto’s, onnodig gasgevende motoren en veel busverkeer. Patsers met cabrio’s die ons laten meegenieten van hun ‘muziek’. Het gevolg hiervan? Lawaai, stank, en luchtvervuiling. Een goed gesprek voeren op het terras van Bolle? Kan niet meer. En je salade bij Slagroom? Met een gratis vleugje diesel.

Kortom: weg met dat ding. Het wordt veiliger, en wij Tilburgers ervaren minder overlast. De kers op de taart? De binnenstad blijft goed bereikbaar. Het Festival van het Levenslied heeft namelijk aangetoond dat de Cityring absoluut misbaar is. Wie start een petitie?

Joep Koolen is communicatietrainer en tekstschrijver. Hij is geboren in de Boomstraat, hierna even weg geweest maar sinds 2003 weer bewoner van het centrum. Ondanks zijn soms kritische noten is Joep verknocht aan deze stad, en deelt hij zijn Tilburgse belevenissen graag met andere Tilburgers.