Tilburg geeft aftrap voor respectvol voetbalseizoen

Tilburg, sportgemeente van het jaar 2014, gaf zaterdag 27 september de aftrap voor een respectvol amateurvoetbalseizoen. Jeugdspelers lieten ballonnen op, de sportwethouder onthulde borden met gedragsregels en voor te luidruchtige ouders was er een zoethoudertje. Dit alles om hernieuwde aandacht te vragen voor het project Positief Voetbalklimaat Tilburg (PVKT).

De dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december 2012 vormde voor de Tilburgse voetbalclubs aanleiding om actie te ondernemen. Samen met gemeente en KNVB bedachten ze hoe ze het sportklimaat konden verbeteren. Zo ontstond PVKT.

Een belangrijk aspect van het project is dat clubvrijwilligers elkaar ontmoeten en van elkaar leren. Sommige verenigingen ondernamen al veel om respectvol gedrag op en rond het veld te bevorderen. Andere clubs kunnen daar hun voordeel mee doen.

Voorloper

TSV Gudok in het stadsdeel Reeshof is een echte voorloper. Vlak voor het begin van de wedstrijd komen twee teams E-spelertjes op de 14-jarige pupillenscheidsrechter af, die midden op het veld staat. De voetballertjes geven de tegenstander een hand en wensen elkaar een prettige wedstrijd.

De jonge scheidsrechter heeft ook groene kaarten op zak. Die deelt hij uit als beloning voor sportief gedrag. Na afloop van de wedstrijd kan zo’n groene kaart worden omgewisseld voor een consumptiebon. TSV Gudok kent ook een sterrenklassement: het elftal dat de meeste sterren behaalt voor sportief en respectvol gedrag wacht aan het einde van het seizoen de wisselbokaal.

Positief

“Wij willen het positieve op de voorgrond stellen”, zegt Alex Moleman, voorzitter van de commissie sportiviteit en respect van TSV Gudok. Conflicten zijn er soms ook, maar die worden zoveel mogelijk achter de schermen opgelost.
Het positieve benadrukken is ook de insteek van het project PVKT. Tijdens het aftrapweekend wordt op speelse en soms ludieke manier aandacht gevraagd voor sportiviteit. Zo is er sinds zaterdag de website www.onsteamdoetmee.nl. Daarop kunnen teams video’s uploaden die de gedachte achter PVKT illustreren. “Denk bijvoorbeeld aan een filmpje over het versieren van de dug-out van de tegenstander”, zegt Dennis Mallant, verenigingsondersteuner bij de gemeente.

Lollies

Ook hebben alle clubs lollies gekregen met een boodschap eraan die ze kunnen uitdelen aan overenthousiaste ouders. “Als het nodig is, dan duw ik ze in hun mond”, lacht John Huijbregts, jeugdvoorzitter van SC Olympus. De club, gevestigd in de Tilburgse wijk Groenewoud, kent spelers van vele culturen. “Wij verlangen dat alle neuzen dezelfde kant op staan. Voor clubleden die zich daarin niet kunnen vinden, is het einde Olympus”, vertelt Huijbregts.

Voetbal2

Ballonnen

Hij kijkt toe hoe F-jes van zijn club onder luid gejuich samen met de tegenstander ballonnen oplaten. Zo krijgen ook de spelers van clubs uit de regio mee dat Tilburg werkt aan een positief voetbalklimaat.
“Ik hoop dat het project navolging krijgt”, zegt sportwethouder Hans Kokke, die tijdens het aftrapweekend bij diverse clubs gevelborden met gedragsregels onthult. De gemeente ondersteunt PVKT van harte. “Het draagt eraan bij dat sporten leuk blijft. Bovendien versterkt het de sociale cohesie “, zegt Kokke. Hij wil wel benadrukken dat de gemeente niks oplegt. “De verenigingen moeten het zelf oppakken.”