Tilburg Trofee voor Matthijs Rümke

De heer Matthijs Rümke ontvangt de Tilburg Trofee van de gemeente Tilburg voor zijn verdiensten voor de gezamenlijke culturele belangen van Tilburg. Hij krijgt deze Tilburg Trofee op dinsdag 16 juni om 11 uur uit handen van burgemeester Noordanus in het gebouw van Het Zuidelijk Toneel aan de Ringbaan Oost 8 in Tilburg.

Matthijs Rümke

Matthijs Rümke (60) is vanaf 2005 artistiek directeur van het Zuidelijk Toneel (Eindhoven/Tilburg), een belangrijk theatergezelschap in Nederland, dat sinds 2010 in Tilburg is gevestigd. Hij heeft samen met zakelijk directeur Gerard Tonen en het bestuur destijds gekozen voor Tilburg.

Matthijs Rümke heeft toneel toegankelijk gemaakt voor meer en grotere groepen mensen. De afgelopen tien jaar heeft hij diverse voorstellingen voor Het Zuidelijk Toneel geregisseerd, waaronder een aantal exclusieve toneelstukken voor Tilburg. Verschillende voorstellingen die hij regisseerde, werden geselecteerd voor het Theaterfestival of werden genomineerd voor de Toneel Publieksprijs. Hij heeft zich altijd ingezet voor de gezamenlijke culturele belangen van de stad, samen met andere instellingen. Ook het theater in de wijk heeft hij gestimuleerd en vooruit geholpen. De heer Rümke staat bekend als een echte samenwerker met fantastische ideeën, die ook voor jonge talenten kansen creëert.

Culturele hoofdstad

Voor Tilburg heeft hij meegewerkt aan het profiel van de stad ter voorbereiding voor de nominatie Culturele Hoofdstad 2018. Hij had daarbij oog voor de kwaliteiten van Tilburg. Onder andere door de projecten Stadsgeheimen, Plot Your City, 9 Zeer Korte Toneelstukken, Theatre of Changzou, waarbij hij samenwerkte met Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Theaters Tilburg en Theater De NWE Vorst