Twee maanden Hostel Roots: 500 gasten uit 35 landen en ‘fucking huge’

hostel roots

Ze ontvingen 35 nationaliteiten, ruim 500 gasten, werden verkozen tot Starter van het Kwartaal en zijn in de weekenden en tijdens evenementen helemaal vol geboekt. Dat er behoefte was aan een hostel in Tilburg, hadden eigenaren Marion Leijtens en Koen Molkenboer goed gezien. Hostel Roots is nog maar twee maanden open en gooit nu al hoge ogen.

Foto’s: Jules van Iperen

Bij binnenkomst in de grote hal gaat je blik meteen omhoog: Hostel Roots is ruim, hip en zit in een moddervet pand. Een plafond in de entree van zo’n dertien meter hoog, een piano in de hal, frisse kleuren, een gezamenlijke ruimte met een huiselijk tapijt én een trapje naar de kelderbar beneden. Daar zijn Marion en Koen vaak te vinden. Tot nu toe is het volgens Koen ‘fucking huge’ geweest.

HR1

Dat het nieuwe hostel leeft, merkt Koen als hij voor het Hostel op het terras zit. “Iedereen kijkt naar het pand en je hoort voorbijgangers erover praten. Dat is echt gaaf.” Niet meer dan eens horen ze Tilburgers zeggen dat het jammer is dat ze hier wonen, want ze hebben hier al een bed. “Misschien dat we daarom nog wel een weekendje voor alleen Tilburgers gaan organiseren.”

De hostel/hotelkamers

“De kamers van het hostel zijn nu helemaal klaar, het heeft alleen nog wat aankleding nodig,” vertelt Marion. De houten bedden, vides en meubelen maakte Koen allemaal zelf. “We wilden geen ijzeren-frame-stapelbed-gehalte waar te veel mensen op een smutsige kamer liggen. Het zijn luxe ruime kamers geworden met een fijne, gemoedelijke sfeer.” Elke kamer heeft een Tilburgs thema gekregen: denk textiel, Koning Willem II, de kermis, 013, sport en carnaval. Hiermee wil het stel – vandaar ook de naam – iets vertellen over de Roots van de stad Tilburg.

Het voormalige bankgebouw telt in totaal twaalf kamers met 65 bedden. Er zijn vier hotelkamers met een eigen badkamer en acht hostelkamers met gedeelde badkamer. Aan de achterzijde wordt momenteel hard gebouwd, daar komen nog vijf studio’s bij voor gasten die voor langere tijd iets zoeken. Voor gasten en voorbijgangers zit in de kelder (in de voormalige bankkluis) een bar en is er aan de straat een gezellig terras.

Roots van Marion en Koen

Koen en Marion zijn beiden geboren en opgegroeid in Tilburg. Begin dit jaar keerden ze na zo’n tien jaar wonen en werken in de randstand terug naar hun roots. Koen werkte bij Brouwersdam in een kitesurfshop en paviljoen, Marion werkte in bij een Hostel in Scheveningen. Hij wilde altijd al een eigen onderneming, zij heeft naar eigen zeggen altijd nieuwe impulsen nodig.

Voor het reislustige duo was een eigen Hostel de ideale combinatie. Marion: “Er is iets nieuws te leren in het ondernemen en je haalt het reizen dichtbij huis. De verhalen die je normaal onderweg tegenkomt haal je naar je toe. We zaten te denken om iets in het buitenland te doen, maar de drang om terug te gaan naar Brabant was groot.”

Het terugkeren naar Tilburg werd een wekelijks onderwerp in huize Leijtens-Molkenboer. Koen: “Ik heb altijd gezegd: als ik kindjes heb, ga ik terug naar Tilburg. Mijn échte vrienden wonen hier en ik heb hier een fijne jeugd gehad.” De twee kids kwamen er, maar Marion was nog niet direct om. “Toen ik hier wegging, was Tilburg niet echt boeiend. Daar was geen reet te doen. Tien jaar later is dat wel anders en zijn er zoveel authentieke, creatieve geesten die net iets anders denken. Sinds ik terug ben, ben ik de grootste ambassadeur van de stad.”

Binnen kijken in Hostel Roots

Op donderdag 13 juli wordt Hostel Roots officieel geopend. Nieuwsgierige voorbijgangers zijn altijd welkom om even binnen te kijken en een drankje aan de bar of op het terras te doen. Meer informatie over de prijzen, de kamers en het hostel vind je op de website.