Deze maanden staan de verhalen van Tilburgse gastarbeiders centraal in het TijdLab (Bibliotheek LocHal en Stadsmuseum Tilburg). Op 18 maart organiseert het TijdLab om 19:30 uur een avond waarbij de persoonlijke verhalen van gastarbeiders en hun kinderen centraal staan. Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Het Zuidelijk Toneel. Na de voorstelling wordt nog verder gepraat met de spelers en de regisseur, Corinne Heyrman.
Halima el Hajoui- Özen (40) verhuisde met haar moeder en vier broers in 1983 naar Nederland en groeide op in Tilburg-Noord. Haar vader werkte toen al tien jaar bij de Steenfabriek Udenhout. De behoefte om verhalen te delen en mensen te verbinden zit in haar natuur. Toen de beste vriend van haar vader overleed, drong plots de vraag op: hoe goed ken ik mijn vader eigenlijk? En de verhalen van de Tilburgse gastarbeiders, waarom zijn die nergens vastgelegd? Zo ontstond het idee van de voorstelling Toen mijn vader nog een gastarbeider was, die in samenwerking met het Zuidelijk Toneel wordt gespeeld.
Vijf kinderen van gastarbeiders, Hind Hakki, Nurten Thijs-Coku, Aziza Aboulkacem- Jardaoui,
Mesut Demir en Halima el Hajoui-Özen, vertellen het verhaal van hun vader. Over de stap die het leven van hun gezin voorgoed veranderde. Nog altijd actuele verhalen, die vergeten dreigen te worden, zeker nu deze generatie mannen letterlijk aan het uitsterven is. Het verhaal van de gastarbeider is er een die vooral binnenkamers verteld wordt, met veelzeggende blikken, tussen hen die er zelf bij waren. Verder zwegen de vaders vooral. Veel Nederlanders met een Marokkaanse of Turkse afkomst hebben een vader die ooit naar Europa vertrok om te werken. De gastarbeiders die in de jaren zestig en zeventig naar Nederland kwamen, zijn nu senior plus. Voordat ze er niet meer zijn, nam Halima el Hajoui-Özen, zelf de dochter van zo’n vader, de taak op zich hun verhalen te delen. Tijdens de voorstelling maak je kennis met een aantal van deze verhalen.
Je bent welkom op 18 maart om 19:30 uur bij het Trappenlandschap in de Bibliotheek LocHal. De toegang tot deze avond is gratis. Graag vooraf aanmelden via deze website.