013 vragen aan Marieke en Koenraad van VDT Advocaten: “Wij zijn het afgelopen jaar enorm gegroeid, dat hebben we aan Tilburg te danken!”

Fotograaf: Jules van Iperen

In het hart van Tilburg vind je het grootste, jongste en leukste advocatenkantoor van Tilburg: VDT Advocaten. Bij VDT denken ze met jou mee. Vaak worden advocaten ingeschakeld als de problemen al gemaakt zijn, VDT wil problemen voorkomen in plaats van achteraf oplossen. Wij gingen langs bij het prachtige kantoor tegenover het Spoorpark en spraken met Marieke van Gelder en Koenraad de Klerk over de fusie, VDT en Tilburg!

1. Kunnen jullie jezelf kort voorstellen?

Marieke: “Ik ben Marieke van Gelder, 48 jaar en ik woon in Den Bosch. Ik heb in Nijmegen gestudeerd en ben in 2000 gebeld door een advocatenkantoor in Tilburg. Daar ging ik kort daarna aan de slag. Ik werk dus al vanaf 2001 in Tilburg!”

Koenraad: “Ik ben Koenraad de Klerk, 56 jaar en geboren in Tilburg. Mijn middelbare schooltijd heb ik doorgebracht in Breda om vervolgens weer in Tilburg te gaan studeren. In 1992 begon ik als advocaat in Tilburg. Daarna werkte ik bij de Bredase vestiging en ergens in 1999 of 2000 kwam ik terug op het nest in Tilburg.”

2. Wat is jullie rol binnen het bedrijf?

Marieke: “Gekscherend gezegd, houd ik me vooral bezig buiten kantoor en met het verbinden van relaties, klanten en ondernemers. Ik gebruik mijn netwerk en kennis met plezier om ervoor te zorgen dat ondernemers die elkaar niet kennen, maar wel toegevoegde waarde voor elkaar kunnen hebben, elkaar leren kennen. Zo versterken ze elkaar. Daarnaast houd ik me ook bezig met inhoudelijke en strategische zaken.”

Koenraad: “Ik ben 56 jaar en daarmee de oudste advocaat van ons kantoor. De rest is allemaal jonger. Da is best bijzonder. Ik heb fiscaal recht gestudeerd en dus een financiële achtergrond. Dat betekent dat de zaken die met cijfers te maken hebben bij mij terechtkomen, zoals overnames en faillissementen. Een heel groot deel van de tijd ben ik beroepscurator. Dat is een beetje de kern van wat ik doe, naast dat ik mede-eigenaar en dus ook ondernemer ben.”

3. Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen?

Marieke: “Mijn kantoor groeide snel, daardoor was ik voornamelijk bezig met dingen die ik niet zo leuk vond, zoals administratie. Ik houd juist van netwerken en naar buiten gaan en daar kwam ik niet meer aan toe. Het enige kantoor waar ik mee samen wilde werken was VDT. Dus besloot ik Koenraad te bellen. Ik zei: we hebben hetzelfde DNA. Volgens mij is de match er, kunnen we niet een keer een kop koffie drinken?”

Koenraad: “Toen ik het telefoontje van Marieke kreeg, dacht ik gelijk: hier gaan we een kop koffie over drinken. Ik had ook al eens met een scheef oog naar het kantoor van Marieke en haar medewerkers gekeken. We dachten: als er een kantoor op hetzelfde spoor als wij zit, dan is het het bedrijf van Marieke en haar team. Het klikte meteen en de fusie was snel beklonken.”

4. VDT heeft in 2016 een andere koers ingeslagen. Wat was de aanleiding?

Koenraad: “In 2016 constateerden wij dat de maatschappij aan het veranderen was, medewerkers en ondernemers staan anders in de maatschappij. We merkten dat onze beroepsgroep dat niet bijhield zoals wij dachten dat dat zou moeten. De meeste advocatenkantoren zijn een verzameling beroepsgenoten, dat waren wij toen ook. Wij hebben besloten daar een bedrijf van te maken, zodat we naast de ondernemer konden staan. Onze klanten zijn allemaal bedrijven. Willen wij met hen meedoen, moet je zelf ook een bedrijf zijn.”

5. Heb jij een soortgelijke switch gemaakt met jouw kantoor, Marieke?

Marieke: “Bij ons stond ook de ondernemende mens centraal en wij hadden als slogan: ‘Oprecht uw partner.’ Onafhankelijk van elkaar hadden we datzelfde DNA en diezelfde visie. Sommige bedrijven bediende ik al vanaf 2001, maar die groeiden en je wil meegroeien. Op een gegeven moment moet je zorgen voor continuïteit. Zeker als bedrijven groter worden is dat continuïteitsvraagstuk bij hun adviseurs gewoon heel belangrijk. Toen hebben wij ook een bedrijfsplan en een groeiplan opgesteld.”

6. Hoe zouden jullie elkaar omschrijven?

Marieke: “Bij Koenraad weet je meteen waar je aan toe bent. Hij is ontzettend vriendelijk en ik heb gemerkt dat hij een groot familiemens is. Verder is hij analytisch heel scherp en sterk.”

Koenraad: “Marieke heeft een bijzondere drive en enthousiasme. We zijn altijd een beetje jaloers geweest op de manier waarop zij klanten en mensen verbindt. Haar contactuele skills vullen mijn analytische kant goed aan.”

7. Hoe waren de reacties op jullie fusie?

Marieke: “De reacties van de ondernemers waren heel erg positief. Mijn klanten zien ook wel waar mijn kracht ligt en zij zagen ook dat ik meer binnen bezig was. Zij vonden de stap enorm logisch en kijken natuurlijk ook allemaal op de website van VDT. Daar zien ze dat het DNA heel vergelijkbaar is. We vonden het ook best spannend om aan de medewerkers te vertellen, maar ook zij waren erg enthousiast. Een dag erna stonden we bij VDT en ook daar waren de reacties zeer positief. Iedereen zag eigenlijk gelijk dat dit een goede match, logisch en passend was.”

Koenraad: “Vooraf weet je niet hoe de reacties zullen zijn. Daar probeer je een inschatting van te maken. Uiteindelijk gaat zoiets op gevoel, handjes voor de ogen en rennen. Inmiddels hebben we de handjes van de ogen af en we zijn nog nergens tegenaan gerend! Positief dus allemaal.”

8. Hoeveel personeel hebben jullie nu?

Koenraad: “We hebben nu bijna vijftig man personeel. We zijn het leukste, het jongste én het grootste kantoor van Tilburg. Die groei is ook nodig. Onze klanten willen beter geholpen worden met meer expertises én verdieping van de expertises. Met die groei kunnen we dat bieden.”

9. Hoe komen nieuwe klanten bij jullie terecht?

Marieke: “Mond-tot-mondreclame is belangrijk. Onze klanten zijn onze beste ambassadeurs. We organiseren ook evenementen, zoals de Mosselborrel, waar klanten elkaar ontmoeten en ons als kantoor zien functioneren.”

10. Merken jullie een goede samenwerking tussen ondernemers in de regio?

Marieke: “Brabant is onterecht misschien wel de meest ondergewaardeerde provincie. Als je kijkt naar de regio Eindhoven en Tilburg, dat is een enorm dynamische ondernemersmarkt.”

Koenraad: “Het zijn echt doeners. Daar onderscheiden Tilburg en Eindhoven zich van andere steden in de regio. Het bruist. Er zijn hier veel maakbedrijven, dat leidt tot heel veel samenwerking.”

Marieke: “Mensen staan hier echt open voor elkaar. Men gunt het elkaar, men praat met elkaar en mensen willen echt de regio versterken. De bedrijven zien elkaar niet persé als concurrenten, maar meer als partners.”

11. Voelen jullie je verbonden met Tilburg?

Marieke: “Absoluut, ik ben geen Tilburgse van origine, maar ik vind het fijn om in Tilburg te werken. Er gebeurt veel in de stad. Kijk hier tegenover naar het Spoorpark, alle nieuwbouw en erg veel start-ups. Er gebeurt hier ongelofelijk veel en daar word ik heel enthousiast van.”

Koenraad: “Natuurlijk voelen wij ons verbonden met Tilburg, ons kantoor zit middenin de stad. Wij hebben een groeispurt ingezet die mede mogelijk is gemaakt door de Tilburgse ondernemers. Er werd altijd een beetje lacherig gedaan over Tilburg, maar Tilburg is groter dan Breda en Den Bosch. Er gebeurt meer, het is bruisender en als je om je heen kijkt, zie je dat de stad in de lift zit. Je moet er ook trots op zijn dat je hier een grote universiteit hebt die op alle vlakken goed staat aangeschreven.”

12. Hebben jullie nieuwe doelen gesteld voor de toekomst?

Koenraad: “We blijven ondernemers aan de voorkant helpen. Wij willen het probleem voorkomen in plaats van het achteraf oplossen. Onze beroepsgroep was erg incidentgedreven. Wij zijn ervan overtuigd dat als je de problemen voor bent, je jezelf daar een enorm plezier mee doet.”

Marieke: “Vaak zie je dat als organisaties groter worden, ze ook logger worden. Eén van de doelen die we hebben afgesproken, is dat dat hier niet gebeurt. We willen toegankelijk blijven op alle fronten, zodat ondernemers ons ook makkelijk blijven vinden. We willen gewoon lekker onszelf blijven.”

13. Is er iets wat jullie de lezers van Tilburg.com wil meegeven?

Koenraad: “Kom vooral een kop koffie drinken in ons werkcafé. Dan kijken we wat we voor elkaar kunnen betekenen. Elke Tilburgse ondernemer is welkom!”

Meer informatie

Wil jij nog meer weten over dit moderne advocatenkantoor? Bekijk de website voor nog meer informatie. Je kunt VDT ook volgen via de social-mediakanalen, zo blijf je goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.