013 vragen aan… Peerke Meubelen: “Onze meubels gaan al 40 jaar de hele wereld over!”

Peerke Meubelen bestaat 40 jaar! De hoogste tijd om in gesprek te gaan met de goedlachse eigenaren Peerke en zijn vrouw Liesbeth. We hebben het over het begin van Peerke Meubelen, de groei van kringloop- en vintagewinkels en de toekomst van Peerke.

#1: Hoe is Peerke Meubelen begonnen?

“Peerke Meubelen is begonnen aan de Tivolistraat. Ik had destijds samen met mijn oom een winkel in tweedehands meubelen opgezet. Hij had al een winkel in Breda, en ik opende een vestiging in Tilburg. Dit hebben we twee jaar samen gedaan, tot we besloten om ieder onze eigen weg te gaan. Ik runde de winkel negen jaar lang, en toen zijn we verhuisd naar de locatie waar we nu zitten, aan de Korvelseweg. We zitten nu al 31 jaar op deze prachtige plek.”

#2: Kenden jullie elkaar toen al?

“Ja, we kenden elkaar al wel, alleen werkten we toen nog niet samen in de winkel. Liesbeth werkte in Breda en ik in Tilburg. We zagen elkaar toen heel weinig, want ik was de hele dag aan het werk in de winkel en toen Liesbeth ’s avonds vrij was, moest ik op pad om meubels in te kopen. Op een gegeven moment werd het zo druk dat ik aan Liesbeth vroeg of ze mij wilde helpen in de winkel. Dit werkte stukken beter, want ik kon overdag op pad om meubels in te kopen en Liesbeth kon de mensen fantastisch helpen in de winkel.”

#3: Jullie hebben ook een gigantische vestiging aan de Kapelmeesterlaan, hoe groot is die?

“Die is 2000 m², ongeveer vier keer zo groot als de vestiging aan de Korvelseweg. Deze locatie wordt gebruikt als magazijn en is ook op donderdag, vrijdag en zaterdag geopend voor winkelend publiek, want het zou zonde zijn om het magazijn niet open te stellen voor de mensen. In dat magazijn hebben we een grote voorraad. Wat de meeste mensen niet weten, is dat onze meubels de hele wereld overgaan. Onder andere om die reden moeten we wel zo’n groot magazijn hebben. Zo gaan er meubelen naar landen als Afrika, Midden-Amerika, Polen en nog veel meer.”

#4: Wat doen jullie eigenlijk allemaal bij Peerke?

“Eigenlijk best wel veel, haha. Maar de basis van Peerke is de inkoop en verkoop van gebruikte meubels. Wij onderscheiden ons van kringloopwinkels, want wij kopen onze meubels zelf in. Daarnaast werken wij met personeel in plaats van vrijwilligers. Dus we zijn veel bezig met inkoop en we hebben een brede interesse in verschillende meubels. Over de hele wereld zijn er verschillende trends, dus eigenlijk zijn heel veel meubels interessant voor ons. Het leuke van ons werk is dat we veel producten een tweede leven geven. Plat gezegd: we kopen meubels en woonaccessoires in en verkopen die weer.”

#5: Hoe kom je dan met je meubels bij jullie terecht?

“Je kunt een mailtje sturen of een belletje plegen. Vervolgens vragen we of je een foto kunt mailen en vanuit daar selecteren we of het meubel verkoopbaar is. Daarna komen we vrijblijvend langs en als alles in orde is, worden de spullen netjes opgehaald wanneer dat de mensen uitkomt. Dus stel je voor dat je net een nieuw bankstel hebt gekocht, maar je oude is nog in een prima staat, dan kun je bij ons terecht. We willen de mensen ook ontzorgen, dus halen we het bankstel wanneer het de mensen uitkomt op. Een motto van ons is dan ook: ‘we bieden geld én gemak’.”

#6: Hoe voelt het eigenlijk om veertig jaar aan het roer te zitten bij Peerke Meubelen?

“Het gekke is dat het helemaal niet voelt als veertig jaar. Je bent dag in, dag uit bezig en je hebt niet in de gaten dat je zolang bezig bent. We doen het iedere dag met veel plezier en geen dag is hetzelfde. Dat is het leuke aan dit werk. Je bent vaak met verschillende mensen in contact. Als ik ’s morgens op pad ga, weet ik niet waar ik ’s avonds mee thuiskom. Dat is altijd een verrassing!”

#7: Waardoor komt het volgens jullie dat vintage en tweedehands spullen zo populair zijn?

“Vroeger was het kopen van tweedehands spullen een best groot taboe. Het kopen van tweedehands meubelen werd als gênant gezien. We kregen vroeger best vaak de vraag of er bedrukking op onze vrachtwagen stond. Anders hadden de mensen liever dat we in het donker kwamen. Tegenwoordig is het zelfs hip om bij een tweedehandswinkel binnen te lopen. Dat is voor ons natuurlijk een geweldige verandering.”

#8: Jullie organiseren ook veel verschillende evenementen. Kun je daar iets over vertellen?

“Ja, we organiseren inderdaad regelmatig een evenement. Zo hebben we in de winter samen met het Berlijn Café een Christmas Carol Contest georganiseerd. Dan transformeren we het pand van Peerke Meubelen tot een bruine kroeg. We hebben ook een keer een modeshow, dichtersavond en kunstexpositie georganiseerd. Op die manier proberen we toch iets terug te geven aan de klanten.”

#9: Wat is de grootste uitdaging bij Peerke Meubelen?

“Goede vraag, ik denk dat de belangrijkste uitdaging is om kwalitatieve meubels in te kopen voor betaalparen prijzen. We proberen kwaliteit voor iedereen toegankelijk te maken. Ook voor mensen met een kleine portemonnee kunnen we mooie en kwalitatieve meubelen aanbieden. Daarnaast is het een uitdaging om een gevarieerd aanbod te bieden. Onze winkel wordt bezocht door allerlei soorten mensen, dus moeten we ervoor zorgen dat we voor iedereen wat wils hebben.”

#10: In veertig jaar hebben jullie waarschijnlijk veel interieurtrends voorbij zien komen. Wat is volgens jullie de gekste trend geweest?

“Daar moet ik even goed over nadenken. Ik kan me nog wel een periode herinneren waarin moderne meubels met hele felle kleuren helemaal hot waren. Zo hadden we zwarte meubels met felgroen en -oranje kleuren. Dat was wel maf. Er was ook een tijd waarin zware, eiken meubels populair waren. De klanten zeiden toen vaak: ‘hoe zwaarder, hoe mooier’, op een gegeven moment vroegen klanten zich zelfs af of er geen beton in de meubels werd gegoten.”

#11: Zijn jullie altijd bezig geweest met duurzaamheid en recyclen?

“We proberen alles een herbestemming te geven. Meubels die in goede staat zijn, maar niet verkoopbaar zijn in Nederland, zijn weer verkoopbaar in het buitenland. In ons transportproces houden we natuurlijk ook rekening met het milieu, dus rijden we altijd de meest efficiënte route en zorgen we ervoor dat we nauwelijks stoken in de zaak. Al voordat het woord ‘duurzaam’ zo bekend werd, waren wij al heel bewust bezig met recyclen en duurzaamheid.”

#12: Hoe heb je de Korvelseweg zien veranderen?

“In die 31 jaar hebben we een grotere verandering gezien. 31 jaar geleden was de Korvelseweg één van de winkelstraten van Tilburg waar je wilde zijn. Op een gegeven moment kwam er veel leegstand aan de Korvelseweg. Maar toen zijn we met de ondernemingsvereniging gaan kijken naar verschillende oplossingen en gelukkig is er op het moment nauwelijks leegstand aan de Korvelseweg. We zitten hier echt fantastisch. Het leuke aan de Korvelseweg vind ik dat alles wat je nodig hebt hier te koop is en de mensen zijn er ook geweldig. De Korvelseweg is een hele kleurrijke, bedrijvige straat en dat maakt het heel gezellig!”

#13: Hoe zien de komende jaren er voor Peerke Meubelen eruit?

“We zijn gelukkig allebei in goede gezondheid en vinden het werk nog leuk. Dat is voor ons het belangrijkste. Met de coronacrisis en de energiecrisis zijn we erachter gekomen dat het lastig is om heel ver vooruit te plannen. Vroeger maakte je een vijf- of tienjarenplan, maar dat is in deze tijd helemaal niet meer aan de orde. We gaan het van jaar tot jaar bekijken. Onze dochter heeft tot op heden nog geen ambitie om Peerke over te nemen. Maar zolang we gezond blijven en we er iedere dag zin in hebben, zien we wel waar het schip strandt.”

Een kijkje binnen bij… Peerke Meubelen

Bij Peerke Meubelen hebben ze dus een gigantisch aanbod aan meubels! Wij gingen langs een maakten deze beelden. Check de video hier:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tilburg.com (@tilburgcom)