logo

013 vragen aan… Urban Ambtenaar Bart van Velzen: “Tijdens OnTrack laten we zien dat street culture niet eng is”

Bart van Velzen

Als Urban Ambtenaar zet Bart van Velzen zich in voor de street culture in gemeente Tilburg. Hij verbindt de stad met de urban scene door te coachen, te adviseren en samen te werken. Samen met de Tilburgse street culture community organiseert hij dit jaar voor het eerst street culture festival OnTrack. Wij stelden (0)13 vragen aan Bart.

#1 Kun je jezelf voorstellen?

“Ik ben Bart van Velzen, Urban Ambtenaar van gemeente Tilburg. Ik werk nu zo’n twee en een half jaar voor de gemeente. Mijn studententijd heb ik grotendeels doorgebracht in deze stad, maar ik ben een echte Bosschenaar. Ik denk dat het als Urban Ambtenaar goed is om met een frisse blik te kijken.”

#2 Een Urban Ambtenaar, wat houdt dat in?

“De naam ‘Urban Ambtenaar’ is eigenlijk een geuzennaam die ik zelf uitgekozen heb. De juiste benaming voor mijn functie is ‘consulent urban sports & culture’. Urban betekent letterlijk stedelijke- of straatcultuur. Als Urban Ambtenaar coach ik de urban scene en adviseer ik de stad over samenwerken met mensen uit de street culture.”

#3 Waarom is een Urban Ambtenaar belangrijk voor onze stad?

“De urban scene heeft ontzettend veel potentie, maar is op een heel eigen manier georganiseerd.  Deze scene heeft een ‘do it yourself’ mentaliteit en leunt daarom minder op de gemeente als het aankomt op subsidies, terwijl de mensen hier wel recht op hebben. Daarom probeer ik de stad te verbinden met de urban scene.”

#4 Hoe ben jij Urban Ambtenaar geworden?

“Op een gegeven moment zette ik DUKEBOX op, een urban productiehuis in Den Bosch. Vanuit daar had ik vaak contact met de Hall of Fame hier in Tilburg. Een tijdje later vertelde de oud-directeur me dat er een toffe vacature openstond bij de gemeente als consulent urban sports & culture. Ik solliciteerde en kreeg de functie.”

#5 Hoe bevalt deze functie je?

“Ontzettend goed! Ik denk dat het voor een Urban Ambtenaar heel belangrijk is om erkenning te hebben voor de urban cultuur. Omdat ik me altijd al veel begaf in de urban scene, weet ik goed hoe deze in elkaar zit. Hierdoor kan ik ook écht van betekenis zijn voor deze mensen. Ik vind het belangrijk om als Urban Ambtenaar laagdrempelig te zijn. Mensen kunnen me via Instagram gemakkelijk een berichtje sturen.”

#6 Is Tilburg veranderd in de tijd dat je Urban Ambtenaar bent?

“Zeker. De stad is in mijn ogen positief veranderd. Ik merk dat de urban scene een reden nodig heeft om samen te komen. Door de komst van allerlei evenementen weten ze elkaar de laatste tijd steeds beter te vinden. Door elkaar vaker te zien, inspireren ze elkaar ook meer en meer. Dat is tof om te zien.”

#7 Welke doelen heb je als Urban Ambtenaar voor onze stad?

“Ik zou graag zien dat de urban scene meer verbindt met het onderwijs. Ik denk dat als we zorgen voor meer connectie, we hele mooie dingen kunnen opzetten. Daar ga ik me de komende tijd voor inzetten. Daarnaast hoop ik dat het nieuwe festival OnTrack ieder jaar een stukje groter en bekender groeit.”

#8 OnTrack, wat is dat voor festival?

“Het is een tweedaags street culture festival en we noemen het ook wel een showcase festival, alle disciplines van street culture in Tilburg komen hier samen. Het festival vindt plaats op 3 en 4 juni in de Spoorzone. Op zaterdag ligt de focus op jongeren. We geven allerlei masterclasses en workshops. Denk aan een workshop Rap & Beats en een workshop Graffiti.

Op zondag ligt de focus op families. We laten graag zien dat street culture niet eng is en dat de sporten die er bij horen niet gevaarlijk zijn. Wanneer mensen van de sport freerunnen horen, denken ze meteen aan het breken van botten. Dat is niet fair, want deze sporters zijn zich juist heel bewust van wat ze doen en daardoor juist gericht op veiligheid. Dat geven we onze bezoekers graag mee.”

#9 Klinkt tof! Wat voor activiteiten zijn er nog meer te doen tijdens  OnTrack?

“Ontzettend veel! In zes verschillende area’s zijn er ruim vijftien disciplines te zien en beleven. In de Koepelhal vindt heel het weekend het NK Freerun plaats. In de Hall of Fame en de Wagenmakerij kun je skateboarden, boulderen, BMX’en en basketballen. Ook is er een Culture Market en geniet je van heerlijke hapjes en drankjes.”

#10 Dit is de eerste editie van OnTrack, welke verwachtingen heb je voor het evenement?

“We mikken op duizend bezoekers, maar hoe meer, hoe beter natuurlijk. Ik vind het rete-spannend. Ik hoop ook echt op een festivalvibe, dat zou betekenen dat onze bedachte formule goed werkt. De inhoud van het festival, daar twijfel ik niet over. We hebben zoveel vette activiteiten en veel grote namen vanuit de Benelux. Dat komt wel goed.”

#11 Wat zijn jouw favoriete plekken in Tilburg?

“Dat zijn er een hele hoop! Ik kom graag bij Stoom013 voor een lekkere koffie. Bij Friandries haal ik graag een chocoladecadeautje. Le Flux en Go Britain zijn mijn go-to plekken om te shoppen. In het Spoorpark en bij de Hall of Fame hang ik graag lekker rond.”

#12 Wat maakt Tilburg voor jou bijzonder?

“Jaren geleden heb ik in Tilburg gewoond en gestudeerd. Ik heb hier veel warme herinneringen. Zo heb ik nog eens met mijn bandje gerepeteerd in de oude Hall of Fame. Ook kwam ik graag bij de oude Euroscoop op Stappegoor en bezocht ik met veel plezier Festival Mundial. Ook al kom ik niet uit Tilburg, ik draag de stad een heel warm hart toe.”

#13 Zijn er nog dingen die je graag kwijt wilt aan de Tilburgers?

“Kom allemaal naar OnTrack! Ik weet zeker dat je er een toffe tijd zult hebben. Daarnaast zou ik iedereen willen meegeven om de rauwe kant van de stad te koesteren én om geen skaters meer weg te sturen bij Interpolis.”