logo

013 vragen aan… Yvette Wouters van Zoete Moed: “Onze nieuwe bakkerij is bijna tien keer zo groot”

Zoete Moed Tilburg

Yvette Wouters is eigenaresse van bakkerij Zoete Moed. Na zes jaar gevestigd te zijn in de IJzergieterij aan de Piushaven, is het nu tijd voor een verhuizing naar een grotere locatie. Ze opent namelijk een spiksplinternieuwe bakkerij aan de Fatimastraat 95. Wij gaan met Yvette in gesprek over het ontstaan van Zoete Moed, de verhuizing en haar passie over zelfgemaakte gebakjes Lees snel verder!

#1: Wil je jezelf even voorstellen?

“Zeker! Ik ben Yvette van Zoete Moed en ik ben 34 jaar oud. Verder houd ik enorm van lekker eten en run inmiddels alweer 6 jaar een Taartenbakkerij aan de Piushaven, die nu gaat verhuizen naar de Fatimastraat 95. Ik woon in Berkel-Enschot en in mijn vrije tijd ben ik graag heel sportief of buiten in de natuur te vinden.”

#2: Kun je iets vertellen over het begin van Zoete Moed?

“Ja, dan moet ik even graaien in mijn geheugen, haha. Ik heb de opleiding ‘Fooddesign and Innovation’ aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch gedaan. Tijdens die opleiding ben ik erachter gekomen dat ik het zoete gedeelte heel erg leuk en interessant vond. Daar ben ik mezelf toen steeds meer in gaan verdiepen. In het laatste jaar van de opleiding mocht je afsluiten met een eigen concept of businessplan. Toen is Zoete Moed eigenlijk al ontstaan. Mijn idee was namelijk om taarten te bakken met een buitenkant die voor andere verwachtingen zorgden dan de inhoud van de taarten. Mijn gedachtegang achter dit idee is: Dat wat je ziet, is niet altijd wat je denkt dat het is. Denk hierbij vooral aan niet zichtbare beperkingen of ziektes.”

#3: Hoe ben je op de naam Zoete Moed gekomen?

“De naam Zoete Moed is dus ontstaan in het laatste jaar van mijn opleiding. Het Zoete staat voor mijn enorme liefde voor zoet, taart en chocolade/karamel. De Moed komt van jezelf niet te snel laten kennen en de moed/kracht vinden om iets eigen te maken. Ik ben zelf al heel lang chronisch ziek, dat zie je niet aan de buitenkant, maar dat voel ik soms wel aan de binnenkant. Vandaar de naam Zoete Moed, ik vind namelijk de kracht om door te gaan in mijn werk. Inmiddels kan ik goed omgaan met zoals ik het noem mijn beperking en heb ik daar weinig tot geen last meer van.”

#4: Hoe ben je aan de Piushaven terechtgekomen?

“Na mijn studie, afgestudeerd als Food Designer voelde ik mij te jong en onervaren om voor mezelf te starten. Ik vond een baan als accountmanager bij Bowls and Dishes in Berkel-Enschot waar ik enorm veel geleerd heb. Voor de hobby bleef ik bakken voor mezelf en voor de Concept store TIEN. Via-via kwam ik in contact met Michel Deneef, eigenaar van het voormalige Villa Pastorie.  Hij bezocht mijn stand op een editie van De Dwalerij (evenement in het Dwaalgebied, red.). Daar vertelde hij dat hij bezig was met een nieuw concept aan de Piushaven en vertelde hij: “ik heb een idee en daar wil ik wel een bakker bij gebruiken”. Dit plan klonk als muziek in mijn oren en binnen twee weken stond het op papier dat ik daar mijn eigen bakkerij zou openen. Dat is de start van een geweldig avontuur, wat inmiddels zo groot is geworden dat ik nu ben verhuisd naar een grotere locatie.”

#5: Hoe ziet de nieuwe locatie eruit?

“Roze, vooral heel roze en zoet. De bakkerij is veel groter geworden en daarbij heb ik nu een leuke ruimte met cadeauartikelen. In de winkel zit een leuke kleine bar en een mini zitje om een kopje koffie te nuttigen. Daar blijft het voorlopig even bij, want bakken blijft mijn grootste passie. De nieuwe locatie voelt voor mij als een fijne plek en hopelijk voelen de klanten zich thuis. De bakkerij aan de Piushaven was vooral heel klein en schattig en ik sta nog wel eens te kijken hoeveel ik allemaal verzameld had op die aantal vierkante meter.”

#6: Wat is je het meest bijgebleven in zes jaar Zoete Moed?

“De opening aan de Piushaven, maar ook het vertrek aan de Piushaven. Dat was denk ik een moment van de afgelopen week tijdens de verhuizing. Het gekke is dat ik ineens het besef kreeg wat ik allemaal heb weggezet in die zes jaar. Tijdens de verhuizing bakte ik niks en kreeg ik veel lieve berichtjes van mensen die het gebak missen en niet kunnen wachten tot de winkel weer open is. Ik vind het heel gaaf om te zien dat mensen blij worden van de gebakjes die ik maak.”

#7: Proef je je gebakjes ook zelf?

“Ja en nee, sommige gebakjes proef ik niet meer, want deze heb ik al zo vaak gemaakt dat ik het recept uit mijn hoofd ken. Nieuwe gebakjes proef ik natuurlijk nog wel. Veel nieuwe dingen laat ik ook testen door klanten of ik snij het gebakje in verschillende stukken en zet ik het op de toonbank voor klanten.”

#8: Welke gebakjes bak je het liefste?

“Ik ben enorm fan van karamel! Het ruikt lekker en kunt het blijven eten! Het enige probleem is dat je de hele tijd erbij moet blijven als je karamel maakt, want verbrande karamel ruikt minder lekker, haha. Alles met karamel is lekker. Zelf is de brownie met karamel erboven mijn favoriet!”

#9: Experimenteer je ook wel eens met bijzondere smaken?

“Ja, er zijn wel eens klanten die iets speciaals willen. Die willen dan iets met bepaalde kruiden of bepaalde vruchten. Daar mag ik dan mijn creativiteit in kwijt, maar ik zeg er wel altijd bij dat ik geen patissier ben. Ik heb het mezelf een beetje aangeleerd, dus mis ik soms wel de fijne kneepjes van de basis. Maar met uitlegfilmpjes en kookboeken kom je al heel ver, haha. Ik hou gewoon van dingen uitproberen.”

#10: Werk je ook veel samen met andere bakkers?

“Jazeker, ik houd ervan als mensen zijn of haar passie uitvoeren. Die hebben een hoge gunfactor bij mij en dat vaak ook andersom. Zo heb ik veel contact met Pim de Laat van Cake 5, een geweldige bakker en inmiddels een goede vriend. Hij en zijn vrouw maken fantastische bruidstaarten. Het komt ook wel eens voor dat ik geen ruimte heb voor een klant. Dan stuur ik ze ook graag door naar andere creatieve baksters in Tilburg. Als de klant geholpen is, ben ik ook tevreden.”

#11: Je hebt zes jaar aan de Piushaven gezeten. Hoe heb je de Piushaven in die zes jaar zien ontwikkelen?

“Ik heb de Piushaven heel erg positief zien ontwikkelen. Vroeger was de Piushaven een beetje vervallen. Ik denk dat de opmars van de Piushaven is begonnen bij de vernieuwing van de IJzergieterij. Ik kwam daar als allereerste zaak in terecht. Toen ik voor de eerste keer in de IJzergieterij kwam, was ik echt verrast. Het oude gebouw is geweldig opgeknapt en er hangt een fantastische sfeer. Ook de omgeving rond de IJzergieterij groeide mee. Zo vond ik het bijvoorbeeld heel erg leuk dat er steeds meer winkels openden aan de Piushaven. Gelukkig blijf ik in de buurt van de Piushaven!”

#12: Heb je zelf nog tips voor startende ondernemers?

“Bereid je op een goede manier voor, maak een duidelijk plan, blijf vooral dromen en ga het gewoon doen. Als je plannen op papier zet, wordt een idee vaak een stuk concreter. Een plan maken is niet altijd leuk, ook super spannend, maar het helpt je echt verder.”

#13: Wat zijn zelf je favoriete eetplekken in Tilburg?

“Ik lunch heel graag bij Brunchcafé Koppig. Ik vind de sfeer daar heel erg leuk en het zijn ontzettend leuke meiden! Echte Bourgondiërs en dat proef je terug in de gerechten, en dan die overheerlijke Brunchplank met zowel zoet als hartig. Dat is de perfecte combinatie, maar dan zit je wel vol voor de rest van de dag, haha. Naast koppig eet ik graag bij Hooked, Rosalie en Tredici! De Korte Heuvel is ook gewoon een leuke plek om te komen. Daarnaast is de sfeer voor een lekker drankje ook zeker goed bij The Cat’s Back! Het is natuurlijk zo moeilijk kiezen in deze leuke stad!”

Meer informatie over Zoete Moed

Zoete Moed is dus open op het nieuwe adres aan de Fatimastraat 95! De bakkerij is geopend van woensdag tot en met zaterdag van 08:00-17:00 uur. Voor meer informatie over Zoete Moed kun je terecht op de website van Zoete Moed en neem zeker eens een kijkje op de socials van Zoete Moed.