De Rooi Pannen Tilburg werkt mee aan ‘Brabants kookboek’

kookboek

Zeven Brabantse horecascholen gaan voor het eerst een intensieve samenwerking met elkaar aan. Hun leerlingen gaan ‘Brabantse’ recepten bedenken en die bundelen in een kookboek “BRBNT, van Brabantse grond”. Woensdag 4 april is de kick-off van ‘Voedsel van Brabantse bodem’, de 2e themamaand binnen het We Are Food jaar. De deelnemende scholen zijn: Summa College, ROC de Leijgraaf, Cingel College, Koning Willem 1 College en De Rooi Pannen (Tilburg, Eindhoven en Breda). 

Voedsel dichtbij huis

In een wereld waarin de voedselvoorziening een steeds grotere opgave wordt, neemt ook de druk op de productieketen toe. Veel voedsel wordt op een heel andere plek geproduceerd dan waar het gegeten wordt. Als gevolg daarvan maakt ons eten vaak een lange reis, en kan een faire prijs voor de boer niet worden gegarandeerd. Voedsel wat om de hoek geproduceerd wordt, lijkt daarom een oplossing.

Zeven Brabantse horecaopleidingen, waaronder De Rooi Pannen Tilburg, gaan in het kader van het project op bezoek bij meer dan 40 Brabantse producenten, voornamelijk boeren, van duurzame lokaal- en seizoensgebonden producten. Daar leren ze wat de Brabantse grond en het seizoen betekenen voor het product, wanneer het op zijn best is en wat de consequenties zijn voor een gerecht.

Vast onderdeel onderwijsprogramma

Hanneke Majoor, directeur van De Rooi Pannen horeca Tilburg: “Honderden koks van morgen gaan op een inspirerende manier in aanraking gekomen met lokaal, seizoensgebonden ingrediënten. Ze leren daarmee gezonde en smakelijke maaltijden te bereiden. Daarnaast worden er nieuwe verbindingen gelegd tussen de markt, de horecaprofessional en de consument. Uiteraard streven we ernaar dat lokale, seizoensgebonden producten voor een groot publiek letterlijk op de kaart worden gezet. We zijn er dan ook trots op dat het thema ‘Van Brabantse grond’ vanaf 2018 een vast onderdeel is van het onderwijsprogramma op de horecascholen.”

Kookboek

Elke school zal met deze bezoeken als inspiratie vier recepten ‘van Brabantse grond’ samenstellen – voor ieder jaargetijde één. Zodoende worden 28 nieuwe gerechten van Brabantse bodem bedacht. De recepten en achtergrondverhalen worden vervolgens gebundeld in een boek dat in december 2018 wordt gepubliceerd. Een begeleidende kaart in het kookboek “BRBNT, van Brabantse grond” geeft precies aan waar de lokale producten te koop zijn.