Esmokerwinkel op het Besterdplein open na verbouwing: ‘Ik wil meer mensen laten stoppen met roken’

Ruim elf jaar geleden opende de geboren en getogen Tilburger Marco Engel (57) als eerste in de stad een Esmokerwinkel. Het doel: steeds meer mensen van het roken af helpen en mensen een bewustere keuze laten maken. Afgelopen weken ging de winkel even dicht voor een grote verbouwing, maar gelukkig is de zaak weer open. Wij namen alvast een kijkje en spraken met de goedlachse Marco.

Foto: Bas Haans

Hoe Marco ooit startte met de winkel? Daar gaat een bijzonder verhaal aan vooraf. “Ik heb dertig jaar gerookt en was er helemaal klaar mee. Eigenlijk heb ik alles al geprobeerd om te stoppen met roken, maar niks werkte. Totdat ik in aanraking kwam met een rookvrij alternatief. Sindsdien ben ik al 13 jaar gestopt met het roken van traditionele sigaretten.”

Wat voor Marco werkt, moet voor meer mensen werken. Met dat idee richtte hij dus inmiddels elf jaar geleden zijn Esmokerwinkel aan het Besterdplein op. Vijf jaar later volgde de vestiging op de Westermarkt. “Ik was zo blij met de ontdekking van de elektronische sigaret en het feit dat ik van het roken af was, dat ik dacht: ‘Hier moet ik veel meer mensen gelukkig mee maken.’” Dat lukt inmiddels aardig. Jaarlijks helpt hij met zijn medewerkers vele mensen met rookvrije alternatieven van het traditionele roken af. “Dit zal altijd onze uitdaging blijven.”

esmokerwinkel tilburg

‘Ik ben anti tabak’

Niet de verkoop van zoveel mogelijk producten, maar het helpen en adviseren van mensen staat bij Marco zijn winkel centraal. “Ik ben anti tabak! In Nederland overlijden jaarlijks zo’n 20.000 mensen door de gevolgen van het roken. Dat is verschrikkelijk. In mijn winkel adviseer ik mijn klanten over rookvrije alternatieven. Dat zijn bijvoorbeeld elektrische sigaretten die je vult met E-liquid en heat not burn devices. Oftewel: allemaal producten waarmee je damp inhaleert in plaats van rook.”

De Nederlandse overheid voert momenteel een beleid om het roken zoveel mogelijk in te perken. Zo zijn sigaretten niet meer in de horeca te koop, worden ze vanaf 2024 ook uit de supermarkten gehaald en volgen tankstations en gemaks-winkels even later. Bij tabak speciaalzaken blijft tabak nog wel te koop. Ook in Marco zijn winkel kun je vanaf nu tabak kopen. “Dat voelt natuurlijk tegenstrijdig. Maar aan de andere kant biedt het kansen. Ik hoop dat ik ervoor kan zorgen dat mensen die bij ons tabak komen kopen, uiteindelijk openstaan voor rookvrije alternatieven. Nu kan ik door deze klanten aan te spreken ze bewegen een rookvrij alternatief te proberen. Deze mensen bereikte ik eerst niet.”

Bij de Esmokerwinkels van Marco verkopen ze naast rookvrije innovaties ook verschillende e-liquids met verschillende smaken. “Deze smaken worden vanaf 2023 verboden en dat vind ik jammer. Straks is het dus alleen mogelijk om tabak-smaken met je e-smoker te dampen.”

‘Iedere roker is anders’

De klanten die de winkel bezoeken, komen uit binnen- en buitenland. “Ik denk dat dit komt omdat wij onze klanten goed informeren. Iedere roker is anders en heeft dus ook andere producten nodig om te stoppen met roken. Een zware roker start met een wat zwaardere e-smoker dan een lichte roker bijvoorbeeld. Uiteindelijk is het mogelijk om het nicotineniveau af te bouwen. Iemand die niet rookt, gaan wij niet adviseren om rookvrije alternatieven te gebruiken. En als je onder de 18 jaar bent, mag je de winkel sowieso niet binnen.”

De verhalen die Marco van zijn klanten hoort, zijn dan ook positief. “We horen regelmatig dat klanten zich door het gebruik van rookvrije alternatieven vele malen beter voelen en een betere conditie hebben. We staan dan ook écht achter de producten die we verkopen.”

esmokerwinkel tilburg

Officiële opening

Afgelopen weken is de winkel aan het Besterdplein flink verbouwd. Marco is dan ook heel erg blij dat de winkel weer open is en hij het resultaat aan zijn klanten kan laten zien. De zaak had een soft opening op donderdag 14 april. Op vrijdag 15 en zaterdag 16 april wordt de winkel feestelijk geopend en kun je genieten van hapjes en drankjes in de winkel. Marco heet iedereen die wil stoppen met roken of nieuwsgierig is van harte welkom in de vernieuwde winkel aan het Besterdplein 33 in Tilburg.

Meer informatie

Wil je meer weten over de winkel? Check dan snel de website!

Overigens is Marco nog op zoek naar winkelmedewerk(st)ers voor 20 tot 30 uur in zijn winkels aan het Besterdplein en op de Westermarkt. Wil jij graag in de winkel staan en mensen adviseren? Stuur dan een mailtje naar info@esmokerwinkel.nl. Loop je liever even binnen? Dat kan natuurlijk ook! De winkels zijn zes dagen per week geopend!