Mega Piraten Festijn terug naar Tilburg

Het Mega Piraten Festijn keert op zaterdag 17 oktober terug naar Tilburg. Zo’n zes jaar geleden stond de rondreizende festivalkaravaan voor het eerst (en laatst) in de stad. Vele toppers uit de Nederlandstalige muziekwereld zijn weer van de partij op het terrein aan De Laar West. Van Jan Smit tot Jannes, van Sieneke tot René Schuurmans en van Lesley Williams tot de Gebroeders Ko. De voorverkoop is inmiddels begonnen.

Mega Piraten Festijn

Het Mega Piraten Festijn is Nederlands grootste festivalkaravaan. In totaal strijkt de tour dit jaar in maar liefst negen plaatsen neer. Daarbij weer enkele nieuwe plekken, maar ook veel vertrouwde. “Het is ons doel om heel Nederland te bestrijken”, vertelt organisator Eddy Mensink. “Door regelmatig van locatie te verwisselen, willen we voorkomen dat ons publiek verzadigd raakt. Maar vaak nemen we eerder afgestoten locaties later ook weer op in de karavaan. Uit het oog is niet uit het hart! En dat geldt dus ook voor Tilburg.”

Het MPF draagt de titel ‘Europa’s grootste meezingfeest’ met trots. De opzet van het MPF is al jaren ongewijzigd. Een groot aantal bekende artiesten treedt op en de van de TROS bekende presentator Willie Oosterhuis jut het publiek op tot volledige euforie. De sfeer spat van het podium af! Maar de grootste artiest is het publiek zelf: zingen, in de polonaise lopen, hossen of gewoon lekker met een biertje in de hand alles bekijken vanaf een plekje bij de tap, alles kan en mag. De Mega Piratenfestijnen zijn geen feesten, het zijn vieringen. Vieringen van het piratenleven; vieringen voor de liefhebbers van deze zenders en vieringen van de (doorgaans) Nederlandstalige muziek.

Stilzitten kan echter natuurlijk niet, en daarvan zijn de organisatoren zich ook bewust. “We werken niet meer met een groot podium, maar met een catwalk naar het midden van de tent”, vertel Mensink. “Dat hebben we jaren geleden ingevoerd en dat bleek een succes. Zo staan de artiesten waar ze horen: tussen het publiek. Ook dit jaar hebben we weer wat nieuws. We werken nu met een eigen huisband, die een aantal artiesten begeleidt. Het gaat om de ervaren formatie Summerland. De artiesten vinden het geweldig. Sommigen passen hun set er zelfs op aan. Die kiezen dan voor wat meer rockende nummers.”

Het Mega Piraten Festijn richt zich niet alleen op grote artiesten, maar zet ook (plaatselijk) nieuw talent in het zonnetje. “Bijna elk jaar komt er zo wel weer een nieuwe ster bovendrijven”, vertelt Mensink. “Het eerste jaar bleek dat Jannes te zijn, maar daarna kwamen ook artiesten als Jan Smit, Nick & Simon en Frans Duijts. We zijn heel benieuwd welke nu nog relatief onbekende naam dit jaar blijft kleven. We zullen zien…”

Programma

Jan Smit, Thomas Berge, Gebroeders Ko, René Schuurmans, Lesley Williams, Django Wagner, Stef Ekkel, Monique Smit, Koos Alberts, Marianne Weber, Vinzzent, Henk Bernard, Ancora, Ferry de Lits, Jaman, Sieneke, Jannes, Helemaal Hollands, Gino Graus, John West, Edwin van Hoevelaak, Peter Beense, Belinda, Jan Keizer & Anny Schilder, Henk Dissel, Leen Zijlmans, Gino Fey en Dario. De presentatie is als vanouds in handen van Willie Oosterhuis. Het terrein aan De Laar West is geopend vanaf 18.30 uur. Het officiële programma begint om 19.30 uur.

Voorverkoop

Kaarten (à 21 euro, exclusief reserveringskosten) zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij alle Primera’s, Blz. Boekhandel Buitelaar in Goirle, de Bruna in Oisterwijk, Kantoorboekhandel Peter Swaanen in Hilvarenbeek, Kantoorboekhandel Nogmaals in Udenhout en de Bruna in Dongen. Daarnaast kunt u ze ook bestellen via www.megapiratenfestijn.nl of Paylogic. Tribunekaarten (à 29,50 euro) zijn alleen via de site verkrijgbaar.