Smeer ‘m in de Spoorzone dubbel zo groot na verbouwing

In januari bestonden ze een jaar en deze maand is Smeer ‘m in de Spoorzone flink uitgebreid. De zaak is dubbel zo groot geworden en mag zichzelf nu een échte lunchroom noemen. Wij spraken met Martine van Leeuwen, trotse eigenaresse van Smeer ‘m.

‘’Het is momenteel heel erg druk’’, opent Martine die tussen haar eigen zaak (in het gebouw waar ook Club Smederij is gevestigd) en gebouw 88 pendelt. Want naast haar eigen zaak die qua capaciteit is verdubbeld, heeft ze ook een stand in de Foodhall die tot en met eind april in het weekend is geopend.

Martine kwam vanwege haar studie in Tilburg terecht. Als project voor school bouwde ze samen met studiegenoten een Foodtruck waarmee zij het land door reisden. Daarna ging ze aan de slag met de Foodtrucks voor Mundial. ‘’Op een gegeven moment werd aan mij gevraagd of ik iemand kende die het leuk leek om iets te starten in de Spoorzone omdat er een ruimte vrijkwam. Die kans heb ik toen gelijk zelf aangepakt, zonder dat ik ook maar een businessplan had’’.

In eerste instantie kon je bij Smeer ‘m voornamelijk je lunch afhalen. Ondernemers die in de Spoorzone zijn gevestigd en studenten van Fontys waren de voornaamste doelgroep. ‘’Mede door de ontwikkeling van de Spoorzone kwamen er steeds meer mensen van buiten het gebied een hapje bij ons eten. Daar hadden we vaak geen ruimte voor. Daarom ben ik mega blij dat we onze zaak hebben kunnen uitbreiden.’’

Smeer ‘m

‘’Omdat we onvoorbereid van start gingen hadden we niet echt verwachtingen. Maar mijn verwachtingen van het eerste jaar zijn zeker geëvenaard.’’ Het concept; werken met verse producten, liefde in de recepten stoppen en geen hoge prijzen vragen.

En wat zijn dan de specialiteiten van het huis naast de heerlijke tosti’s met één van de betere tostisauzen van Tilburg (waar Martine het recept niet van wil verklappen)? ‘’We maken onder andere onze pesto en hummus zelf en proberen zoveel mogelijk gebruik te maken van streekproducten.’’

Nog een mooi verhaal: de kip die ze bij Smeer ‘m gebruiken komt uit Thailand. Daar maken ze alleen gebruik van kip aan het bot en gooien ze een hoop vlees weg. Dit vlees wordt geïmporteerd en ligt uiteindelijk op je broodje bij Smeer ‘m.

Door de verdubbeling van de zaak kun je een heerlijk bakje koffie of thee drinken en je lunch op je gemakje opeten. Martine maakte een vriendin die studeert aan de opleiding Lifestyle van Fontys verantwoordelijk voor de styling en is nog steeds trots. ‘’Als ik hier om me heen kijk word ik gewoon echt blij’’, vertelt ze met een glimlach op haar mond.

Smeer 'm

Toekomstplannen

Smeer ‘m wil ook meer gaan insteken op borrels. Martine is dan ook druk bezig met een alcoholvergunning voor Smeer ‘m. ‘’Ik wil graag bieren van Loc Brewery gaan serveren en onze borrelplanken en bitterballen in de zaak verkopen. Ik ben nu bezig met het wijzigen van het bestemmingsplan voor dit gedeelte van het gebouw maar als ik de gemeente mag geloven gaat dit goedkomen.’’ Mocht de alcoholvergunning worden vergeven aan Smeer ‘m gaan ze in de zomer een terras inrichten buiten.

Ook heeft Martine de ambitie om haar catering uit te bouwen. ‘’De ene week hebben we vijfentwintig opdrachten, de andere week maar drie. Ik wil ervoor zorgen dat de catering nog constanter wordt.’’ Daarnaast houdt ze van een risicootje en sluit ze niet uit een tweede zaak te openen in de toekomst.

Spoorzone

Martine is erg blij met haar locatie in de Spoorzone, al kakte het volgens haar eventjes in. ‘’Het ondernemerscentrum vertrok tijdelijk, een deel van gebouw 84 stond leeg en een aantal bedrijven vertrok richting de Plint. Als de studenten van Fontys dan ook nog eens tentamens hadden was het hier redelijk uitgestorven.’’

Op dit moment merkt ze dat steeds meer mensen het gebied weten te vinden en wordt het met projecten als de Foodhall ook steeds drukker in de Spoorzone. Wat ze nog mist in de Spoorzone? ‘’Qua horeca mag het wat mij betreft nog net wat bruisender.’’

smeer 'm

Meer informatie

Smeer ‘m is van maandag t/m vrijdag van 10:30 – 16:00 uur geopend aan de Burgemeester Brokxlaan 8-84. Wil je zeker zijn van een leuk tafeltje? Vergeet dan vooral niet te reserveren.