Tien jaar La Cabaña: échte smaken uit traditioneel Spanje

la cabana

Aan de Academielaan ligt, enigszins verborgen, Spaans restaurant La Cabaña. Stap je hier binnen, dan gaat er een wereld voor je open: je ziet grote gedroogde hammen en strengen knoflook aan het plafond, je hoort Spaanse muziek op de achtergrond en je proeft de echte smaken van Spanje. Daar zorgt eigenaar Frodo voor: “Spanje is de bakermat van de tapas. Daarom vinden wij het heel belangrijk om dat Spaanse gevoel uit te dragen.”

Wanneer Frodo in de wij-vorm spreekt, bedoelt hij zichzelf en zijn vrouw Maartje. Toen zij elkaar leerden kennen in Nijmegen, waar Maartje oorspronkelijk vandaan komt, wisten ze al snel dat ze samen een horecazaak wilden gaan runnen. Toen La Cabaña in Tilburg te koop kwam, hapten ze meteen toe. Dit jaar vieren ze alweer hun tienjarig jubileum als eigenaren van La Cabaña.

la cabaña

Veranderen en vernieuwen

“Een bestaande zaak overnemen kost meer tijd dan een nieuwe zaak opzetten,” vertelt Frodo. Het was dan ook meteen aanpoten toen hij en Maartje begonnen als kersverse eigenaren. Maartje herinnert zich van deze tijd vooral ‘de romantiek van alles zelf doen’. Toch vindt ze het ook wel fijn om niet meer altijd zelf aan het werk te zijn: “Soms moet je ook een beetje afstand nemen. Je wilt niet bedrijfsblind worden.” Inmiddels hebben ze onder meer een aantal Spaanse koks in dienst, waardoor Frodo en Maartje zich op de vernieuwing kunnen richten.

Door de jaren heen hebben Frodo en Maartje het pand grondig aangepakt. Zo hebben ze hun twee aparte ruimtes een metamorfose gegeven en is de binnentuin een sfeervolle verlenging van het restaurant geworden. Ook de menukaart hebben ze onlangs vernieuwd. “Sommige gasten vinden het wel jammer als hun favoriet van de kaart is verdwenen”, vertelt Frodo. “Maar zo kun je ook nieuwe favorieten ontdekken.” Sinds kort staat de Rubia Gallega op de kaart. Dit Galicisch stuk rundvlees wordt geserveerd op een warme zoutsteen.

Echte Spaanse smaken

La Cabaña is in Tilburg zeker niet het enige restaurant waar je tapas kunt eten, maar wel het enige restaurant waar je de échte smaken van Spanje proeft. “Het is jammer dat veel andere tapasrestaurants die binding missen”, vindt Frodo. Zelf reist hij meerdere keren per jaar af naar Spanje. In de eerste plaats om te ‘ontspanje’, zoals hij het zelf met een knipoog noemt, maar zeker ook om meer te leren over het land en samen met de oude eigenaar van La Cabaña op zoek te gaan naar mooie Spaanse wijnen.

Onderscheidend zijn en blijven, is volgens Frodo het toverwoord. “Tilburg hoeft echt geen geitenwollensokkenstad te worden, maar onderscheidende zaken horen bij een bruisende stad. Het is begrijpelijk dat een studentenstad als Tilburg grote ketens aantrekt, maar er is zoveel meer.”

Gezelligheid kent geen tijd

Verwacht bij La Cabaña geen specifiek tijdvak om te eten, of een all-you-can-eat-concept. Frodo en Maartje willen vooral het motto ‘Gezelligheid kent geen tijd’ uitdragen. Bij hun kun je een hele avond uitgebreid tafelen, maar ben je ook welkom als je een paar tapas wilt bestellen bij je glas wijn. Maartje ziet het ook als een pluspunt dat ze juist niet in het centrum zitten: “In de binnenstad zit je misschien meer in de loop, maar de gasten bij La Cabaña komen speciaal voor ons.”

Ben jij wel toe aan een avondje ‘ontspanje’ bij La Cabaña? Op hun website vind je de openingstijden en kun je reserveren. La Cabaña heeft ook een eigen Facebookpagina. Benieuwd naar de nieuwe Rubia Gallega? Doe dan mee aan de prijsvraag, want wij mogen een etentje voor twee weggeven!