013 vragen aan… Dirk Stolk alias De Manager

dirk stolk

Je kunt hem kennen als dj achter de draaitafels bij bijvoorbeeld Studio, als organisator van succesvolle Tilburgse evenementen of als bekend gezicht in het carnavalsleven. We hebben het over Dirk Stolk alias De Manager. Wij stellen hem deze week (0)13 vragen!

Foto: Jules van Iperen

1. DJ, feesten organiseren, artiesten begeleiden, maar wat vind je het leukste om te doen?

“Oei, dat is een echte ‘kill your darlings’ vraag. Publiek zien los gaan op jouw georganiseerde evenement geeft een fantastisch warm gevoel en als ik een van mijn DJ’s een zaal zie rocken ben ik enorm trots, maar in deze zou ik toch voor mijn eigen carrière als DJ kiezen. Ik ben echt een control freak en tijdens zo’n show heb ik alle touwtjes zelf in handen; waarop publiek danst, welke sfeer je neer wilt zetten en vooral met welke nieuwe muziek ik ze wil laten kennismaken.”

2. Wat is de grootste fout die je achter de draaitafel hebt gemaakt?

“Mix-technisch kan ik weleens balen van een overgang, maar dat zijn details die het publiek waarschijnlijk niet eens hoort. Qua plaatkeuze wil ik weleens experimenteren, omdat ik niet wil toegeven aan de übercommerciële moombahton/reggeaton/hoe-je-het-ook-wil-noemen-billen-schudden-troep. Als je bij mij Bizzey aan komt vragen, ben je af. Maar door dat experimenteren heb je weleens een misser, een plaat die helemaal niet valt in een club. Niet geschoten is altijd mis, denk ik dan maar.”

3. Wat zijn uitgaansgelegenheden in Tilburg waar je trots op bent?

“Veel mensen weten niet hoe bizar goeie dj’s in Studio te zien zijn. DJ DNS en Turne hebben Nederland vertegenwoordigd op wereldkampioenschappen, DJ Sueside is connected met Wu Tang Clan en heeft van alle Europese dj’s in zijn genre de meeste internationale optredens achter zijn naam. Daar ben ik dus ook vaak te vinden. Maar ook Cul de Sac, The Cat’s Back en Poppodium 013 zijn venues met een goede sfeer.”

4. Je roept vaak dat je trots bent op Tilburg. Waarom?

“Tilburg leeft! We kijken vaak naar anderen, dat zit denk ik ook wel in het Tilburgse DNA en geeft ook een mooie bescheidenheid, maar we mogen best een keer een schouderklopje aan onszelf geven.

Ik begeef me met mijn eigen bedrijf HENG (boekingskantoor en evenementenorganisatie) vooral in creatieve sectoren en daar gebeurt zoveel in onze stad. We hebben zoveel talent in Tilburg rondlopen, dat zijn mensen die de stad wat meer smoel geven. De teams van Draaimolen, Goldfished, Gaande, Boter, Studio BANGANA of Werktuig bijvoorbeeld. Of acts als Joël Domingos, Paquito Moniz, Massi, Dr Moon en Boef en de Gelogeerde Aap. Maar ook achter de schermen zijn er jongens als Rens Peters, Jeroen Opstelten, Milo van Buijtene, Sonny Mathura, Ollie Jasper en De Kruikenzeiker waar ik graag mee werk of tegenop kijk. Die doen dingen waar ik een trotse Tilburger van wordt.

Oh en dan hebben we nog festivals als Woo Hah, Roadburn en Better Get Hit, ons mooie taoltje met woorden als ‘meepesaant’ en ‘sjanternel’ enzovoorts. Sorry, ik kan hierover blijven ratelen, maar zoveel hebben wij dus gewoon zelf in huis!”

5. Wat voor soort evenementen mist Tilburg nog?

“We hebben in bepaalde scenes echt al wereldwijd erkende iconische festivals, zoals Woo Hah en Roadburn. De Tilburgse Kermis, carnaval en het Levenslied vallen wat mij betreft ook in die categorie, want die zijn niet alleen (inter)nationaal bekend, maar passen in mijn ogen ook bij de Tilburgse mindset.

Op horeca-gebied vind ik dat er veel eenheidsworst aan muziek is, maar daar staat tegenover dat we wel een interessante diversiteit hebben in de vele (kleine) evenementen. Het is jammer dat we geen Incubate meer hebben en het verdwijnen van Stadsstrand Waterjump vind ik ook erg zonde, maar die gaten worden op den duur ook wel weer ingevuld door verrassende en creatieve ondernemers.

Mijn opa, een van m’n grootste voorbeelden, speelde trombone in vele bands, waaronder de South Jazz Band, dus ik ben natuurlijk bevooroordeeld, maar Tilburg heeft een mooie jazz-geschiedenis. Ik vind dus dat daar een prominente plek voor moet zijn, want ook dat past bij onze stad. Het doet mij dus deugd dat Better Get Hit Festival dit jaar een succesvolle eerste editie had. De programmering mag nog wel wat breder, wat meer edgy, maar ik hoop dat dit tot een iconisch festival uit kan groeien.”

6. Met welke Tilburger zou je een nachtje willen doorhalen?

“Omdat ik vaak ‘s-nachts werk, komt het weleens voor dat ik een nachtje doorhaal met interessante mensen. Als ik dan toch een verrassende Tilburger moet noemen, ga ik voor Hans Smolders. Niet omdat ik fan van hem ben, juist het tegenovergestelde. Ik zou hem graag eens los krijgen na wat biertjes, op een normale manier met hem willen praten en de echte mens achter hem willen zien. Want nu zet hij in mijn ogen een nep en geforceerd karakter neer, waar ik mezelf bovendien voor schaam als Tilburger.”

7. Wat zijn plekken in Tilburg die nog te weinig mensen kennen?

“Als ik op vakantie ga, wil ik niet op het populairste terras in het centrum zitten, maar de stad, de mensen en cultuur leren kennen. Ik daag iedereen uit om ook op deze manier naar Tilburg te kijken, uit je comfortzone te komen en je meer te verdiepen. Lees je in over Tilburgse standbeelden, ga eens naar de Pont of het Textielmuseum, bezoek een concert in Paradox of Hall of Fame, kijk een wedstrijd van Trappers, ga eens naar Little Devil, ontdek de Piushaven en Spoorzone, spaar voor een etentje bij Hofstede de Blaak, fiets naar de Koningshoeven en ga eens langs bij Schrobbelèr. Als je Tilburg als je eigen vakantiebestemming benadert, ontdek je een hele andere stad.”

8. Waarin verschilt Tilburg volgens jou van steden als Breda, Den Bosch en Eindhoven?

“Oh, wat hebben we een lilleke stad hè?! Ik snap wel waar dit als buitenstaander vandaan komt, want er staan echt draken van gebouwen in de stad. Gelukkig compenseert de Tilburger dit zelf ruimschoots. Het is cliché om te zeggen dat de mensen de stad maken, maar daar blinken we in Tilburg wel echt in uit.”

9. Je zit bij een carnavalsvereniging en doet veel voor carnaval in Kruikenstad. Waar komt deze liefde vandaan?

“Dat is met de paplepel ingegoten, maar er zit wel een opbouw in. Ik weet nog dat ik als klein Kruikje naar d’n Opstoet ging kijken. Jaren later ontdek je dan verkleed stappen en tegenwoordig vier ik het liefste het ‘echte’ carnaval. Met CV #MSVDBKF verzamelen we tijdens carnaval iedere dag om 11:11 uur en hebben we vijf dagen lang een vol programma. Daarnaast ben ik actief in de Carnavalsstichting, waarbij ik de Kruikenstad social media kanalen onder mijn hoede mag nemen. Buiten het feit dat ik het heel graag doe, hoop ik ook het openbare carnaval in Kruikenstad naar een hoger niveau te tillen. Ook leuk om te melden: ik ben onlangs met ‘Boektem’ een eigen carnavalsboekingskantoor begonnen, waarbij ik acts als Ferry van de Zaande en Nostalgieten onder mijn hoede heb.”

10. Baard eraf of nooit meer carnavallen?

“Ik ga hier niet eens een keuze in maken. De baard is ondertussen zo’n groot onderdeel van mijn imago, dat het m’n logo is geworden. En nooit meer carnavallen is ook absoluut geen optie. Weet je wat, dan antwoord ik jullie hier nu ‘nooit meer carnavallen’ op, maar ga ik zo goed verkleed dat jullie me toch niet herkennen!”

11. Je draait als dj regelmatig in Willem II shirt, waar komt je liefde voor Willem II vandaan?

“Het rood-wit-blauw is sowieso het mooiste shirt van Nederland. Ik ben erg blij dat ik ben opgegroeid in de gloriedagen onder trainer Co Adriaanse. Ik heb dan ook bewust meegemaakt dat Willem II in de Champions League speelde. Mijn moeder werkte destijds bij Interpolis en ik weet nog dat ze me op school kwamen ophalen omdat ik zogenaamd naar de tandarts moest. Dan gingen we naar Interpolis waar een spelersmiddag was en kreeg ik handtekeningen van Bombarda en Victoria en ging ik op de foto met Hyypiä en Galásek. Dan zit Willem II voor altijd in je hart. Het is overigens niet alleen Willem II hoor. Ik ben groot ijshockeyfan en heb een seizoenskaart bij Tilburg Trappers die goed huishouden in de Oberliga.”

12. Broodje Jantje of friet van de Frietboetiek?

“Kijk even naar mij. Lust ze beiden erg gère!”

13. Met veel geld wonen in een andere stad of met weinig geld wonen in Tilburg de rest van je leven?

“Ik heb hier al veel mooie opdrachten mogen doen, veel fantastische mensen leren kennen en heel veel bijzondere dingen meegemaakt. Ik ben nog niet klaar met Tilburg en weet niet of ik dat ooit ga zijn. Ben hier geboren en getogen en ben na een half jaar Amsterdam weer heul rap teruggekomen. Tilburg is MIJN stad. Met al haar lelijke gebouwen, met politieke keuzes waar ik het niet altijd mee eens ben, met het zeiken op alles om niets, met of zonder winst van Willem II en dus ook met weinig geld; Hier adem ik vrij en voel ik mij gelukkig!”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen:

Welke Tilburgers zou jij graag terugzien in deze rubriek? Laat het vooral weten in de reactie.