De Wever start met project iKook: jongeren koken en eten samen met ouderen tegen eenzaamheid

iKook

De Wever is begonnen met een nieuw project: iKook. Tijdens gezellige kookactiviteiten maken jongeren en alleenstaande ouderen uit de omgeving Tilburg samen een heerlijk gerecht klaar. Daarna schuift iedereen aan tafel om samen van de maaltijd én van goed gezelschap te genieten. iKook is een project tegen eenzaamheid, maar vooral ook een laagdrempelige gelegenheid om contact te maken. 

iKook

Project iKook is een initiatief van ouderenzorgorganisatie De Wever, zorgnetwerk Midden-Brabant, de gemeente Tilburg, ContourdeTwern en Prinsheerlijk. Het doel van het project is om eenzaamheid aan te pakken. Niet alleen onder alleenstaande ouderen die nog thuis wonen, maar ook onder jongeren uit de omgeving van Tilburg. Door samen te koken en te eten, bouw je iets op. Je bent samen bezig met snijden, bakken of braden en ondertussen komen de verhalen los. Verhalen over vroeger of gewoon over alledaagse dingen. iKook zorgt voor meer wederzijds begrip en brengt twee leeftijdscategorieën dichter bij elkaar.

Het idee voor iKook is ontstaan uit het initiatief Groen en Grijs, een eerder project waarin ouderen samen met hun kleinkinderen koken om contact te maken. De ervaringen met de kookactiviteiten waren zo positief dat de initiatiefnemers van iKook het project breder wilden trekken. Zo verschoof de aandacht naar alleenstaande ouderen die nog zelfstandig thuis wonen. Deze groep voelt zich relatief vaak eenzaam en heeft soms geen netwerk om op terug te vallen. De kookactiviteiten van iKook zorgen dat de ouderen het gevoel krijgen dat ze erbij horen en dat ze actief blijven deelnemen aan de samenleving. Voor de jongeren is het ook een kans om contact te maken en om hun steentje bij te dragen. Jongeren met affiniteit met de horeca of ouderenzorg kunnen tijdens de kookactiviteiten ook waardevolle ervaring opdoen.

Eerder succes

iKook heeft inmiddels een aantal pilot activiteiten gedraaid. Tijdens de activiteiten zagen ze veel stralende gezichten. Deelneemster Annie liet weten dat ze “al maanden niet meer zoveel plezier had gehad”. iKook gaat in de Week tegen Eenzaamheid officieel van start. Vanaf oktober zullen er meer kookactiviteiten worden georganiseerd.

Deeleneme?

Ben je een jongeren en wil je graag helpen tijdens de kookactiviteiten? Of ben je een alleenstaande ouderen en wil je deelnemen aan de kookactiviteiten? Stuur dan een e-mail naar ikook@dewever.nl. Dan wordt er daarna met jou contact opgenomen!