Een Tilburgse familie waar wij allemaal trots op mogen zijn: dat is de familie Can. Het van oorsprong Turkse gezin zet zich, met name in de wijk Trouwlaan, enorm in om verbindingen tussen verschillende mensen te maken. Zo nodigen ze wekelijks buren thuis uit voor een maaltijd, helpen ze vluchtelingen te integreren in Tilburg en zijn ze als vrijwilliger actief bij verschillende sociaal maatschappelijke organisaties. Dursun Can: “Ik maak me zorgen over het feit dat mensen naast elkaar leven. Puur omdat ze vooroordelen hebben.”
Foto’s: Camiel Donders
Dursun en Hatice Can wonen al bijna veertig jaar in de wijk Trouwlaan en hebben drie kinderen. Dursun is jaren werkzaam geweest als maatschappelijk werker en heeft sinds vier jaar een eigen transportbedrijf. Daarnaast zijn Dursun en Hatice allebei heel actief als vrijwilliger op sociaal gebied. “Dat is eigenlijk waar ons hart ligt.”
Mensen met elkaar verbinden
De maatschappelijke inzet van de familie Can komt met name voort uit bezorgdheid. Dursun: “Soms hoor je wel eens dat iemand alleen in een huis woont en overlijdt. Vervolgens komen de buren daar pas na twee of drie weken achter door de stank. Dat vind ik echt niet kunnen. Die eenzaamheid, daar maken wij ons echt zorgen over. Iets anders waar wij ons zorgen over maken is het feit dat mensen langs elkaar af leven. Regelmatig als gevolg van vooroordelen.”
Dursun en Hatice zijn vastberaden om dit in hun wijk te voorkomen en proberen daarom zoveel mogelijk mensen met elkaar te verbinden. “Sinds anderhalf jaar zijn wij actief bezig met het ontvangen van mensen in ons huis tijdens een maaltijd of voor een kop koffie. We proberen dan vaak twee groepen mensen uit te nodigen. Bijvoorbeeld een Nederlands gezin en een Turks gezin of vluchtelingen. In ieder geval twee gezinnen die elkaar niet kennen. En dan gaan we simpelweg kennis maken met elkaar. We merken dat er dan vaak duurzame contacten ontstaan.”
Andere activiteiten die de familie (mede) organiseert, zijn onder andere dialoogontbijten met Stichting ECCB, het integreren van vluchtelingen in de samenleving en een gezamenlijke Iftar-maaltijd in de wijk. Bij de laatstgenoemde waren afgelopen vastenperiode meer dan honderd buurtgenoten aanwezig.
‘Hans Smolders heeft ook gewoon een hart’
Een van de gasten die Dursun en Hatice zich altijd zullen herinneren is politicus Hans Smolders. Dursun: “Ik kwam Hans’ partijgenoot een keer tegen en zei tegen hem: ‘Ik zou Hans heel graag een keer bij mij thuis willen uitnodigen voor een Turks ontbijt’. Het was binnen de kortste keren geregeld.”
“Die dag heb ik ook mijn buurvrouw uitgenodigd en hadden we een schilder met zijn zoontje in huis. Met z’n allen hebben we ontbeten. Ik zei tegen Hans: ‘Ik heb jou uitgenodigd met het doel om jou beter te leren kennen. Misschien heb ik een vooroordeel over jou en misschien heb jij ook een vooroordeel over mij. En dat wil ik eens testen.’ Van mijn kant bleek ook echt dat ik een vooroordeel had over die man. Hij is helemaal niet zoals ik hem ervaar in de media. Het is gewoon een gezellig, spontaan en lief persoon. Hij heeft ook gewoon een hart.”
“We hebben hem verteld over onze sociaal maatschappelijke activiteiten en op dat moment zei hij: ‘maar dat soort mensen hebben wij ook nodig in de wijken’. Dat zei hij over ons! Dat is iets waar wij hetzelfde over dachten. Ik hoop ook echt dat als Hans een vooroordeel over ons had, dat dat nu is veranderd.”
‘Wij zijn ook trotse Tilburgers’
Naast het verbinden van groepen mensen is het uit de wereld helpen van vooroordelen dan ook een van de belangrijkste doelen van de familie Can. “Er wordt in de media altijd iets gezegd over allochtonen. Mensen geloven daar ook in en dat raakt ons echt. En wat kun je doen? We kunnen gaan staan schreeuwen op straat, maar dat helpt niet. We moeten gewoon onze straat en onze wijk laten zien dat het anders is. Dat het niet klopt.”
“Doordat we kennis met elkaar maken, zie je dat mensen ons vertrouwen. Dat vinden wij heel belangrijk. Uiteindelijk zijn we allemaal Tilburgers. Ik ben ook een Tilburger, ook al komen mijn ouders uit een ander land. Ik voel me hier thuis. Als ik op vakantie ga naar Turkije, dan mis ik mijn huis al na twee weken. Wij zijn ook gewoon trotste Tilburgers!”
Tussen klooster, Kwetterie en kerk
Op 29 en 30 september staat het slotweekend van het evenement ‘Tussen klooster, Kwetterie en kerk’ in de wijk Trouwlaan op het programma. Een weekend vol dans, muziek, theater en ontmoetingen bij bewoners thuis. Ook de familie Can stelt hun huis open voor iedereen uit de wijk die kennis wil komen maken.
“We willen onze cultuur gaan delen door middel van Turkse koffie, thee, hapjes en muziek. En daarnaast willen we praten over thema’s die wij belangrijk vinden, zoals eenzaamheid en verbondenheid. We weten niet hoeveel mensen er op af gaan komen, maar we hebben zoiets van: laat maar komen!”
Stiekem hopen Dursun en Hatice dat ze mensen zullen inspireren om ook iets te doen in Tilburg. Voor die mensen hebben ze nog wel wat advies: “Niet afwachten, maar gewoon doen. Bel aan bij je buren, nodig ze uit, ga even langs. Je moet over die drempel heen stappen en niet afwachten tot een ander dat doet. Dat is ons advies, want het werkt!”
Trots op Tilburg
In de rubriek ‘Trots’ lichten we maandelijks trotse inwoners van Tilburg uit. Zo spraken we eerder met Tilburger Sjef van der Klein, Willem II supporter John Mouthaan, Trappers icoon Diederick Hagemeijer, conciërge Robert Martens, juf Eefje Mommers en creatief brein Noortje van Venrooij.