Internationale vrouwendag: (0)13 Tilburgse powervrouwen die we graag in het zonnetje zetten!

Het is vandaag Internationale Vrouwendag! Er zijn in Tilburg allerlei belangrijke en bijzondere vrouwen die wat meer aandacht verdienen. Daarom een selectie van Tilburgse vrouwen die wij graag in het zonnetje zetten! Benieuwd? Lees snel verder!

#1 Petra Brouwer

Als eerste vrouw in de Raad van Elf heeft ze een belangrijke deur geopend. Petra voelt zich in dit belangrijke carnavalsgezelschap dan ook helemaal op haar plek. Ze stond jarenlang achter de bar bij Café de Boekanier en is inmiddels al 15 jaar lang mede-eigenaresse van Target Hospitality, hét hospitality bureau van Brabant en daarbuiten. Naast deze twee mooie titels is ze ook nog moeder van twee. Kortom is het dus een hard werkende, breed georiënteerde vrouw!

#2 Judith Nuijten

Minderbedeelde gezinnen en eenzame ouderen een onvergetelijke dag bezorgen, dat is de missie van Judith. Hiervoor richtte ze elf jaar geleden stichting ‘Uit een goed hart’ op. Vorig jaar werd ze beloond voor haar werk met de titel ‘Vrijwilliger van het jaar’. Ze werkt bij zorg- en veiligheidshuis Tilburg en is trotse moeder. Een vrouw waar een voorbeeld aan genomen mag worden!

#3 Jet van Baast

Jet van Baast is vanuit de gemeente Tilburg al meer dan 25 jaar nauw betrokken bij de organisatie van de Tilburgse Kermis. Hoewel wethouder Maarten van Asten zich als gezicht vanuit het college van B&W bezighoudt met de kermis, is Jet de kartrekker achter de schermen.

#4 Hülya Özdemir 

De vastberaden Hülya Özdemir zorgt met Stichting Broodnodig ervoor dat degenen die het nodig hebben dagelijks gratis brood, soep en meer kunnen krijgen. Ze heeft als pleegkind van broodpater Gerrit Poels het stokje van hem overgenomen en is al sinds 2013 coördinator bij de stichting. Inmiddels is het levenswerk van Pater Poels net zo goed haar levenswerk geworden. En dat is iets om heel trots op te zijn. Wij hebben haar overigens onlangs geïnterviewd. Nieuwsgierig? Check het hele interview hier.

#5 Noortje van Venrooij 

Noortje is van huis uit industrieel ontwerper, maar ze wil vooral de wereld om haar heen een beetje mooier maken. Vanuit haar studio in hartje Tilburg ontwerpt ze kunstwerkjes onder de naam ‘Discodip’. Van knuffel tot sticker tot carnavalsembleem: je ziet haar ontwerpen met de herkenbare oogjes op bijvoorbeeld festivals, bedrijfsfeesten, maar ook gewoon in het straatbeeld. En ze heeft al twee keer een eigen expositie mogen hebben. Een creatieve vrouw die een lach op je gezicht brengt met haar kunst!

#6 Esmah Lahlah 

Een vrouw met een goed gevulde CV; een diploma Kinder- en Jeugdpsychologie, een Doctoraat Rechten, in het verleden een rol als Universitair Docent, Lector integrale aanpak kindermishandeling én Hogeschooldocent Social work. Vaanf 2018 was Esmah wethouder en is ze de eerste locoburgemeester in de Gemeente Tilburg. In 2021 kreeg ze de titel Beste Lokale Bestuurder van Nederland en als kers op de taart heeft ze sinds vorig jaar plaatsgenomen in de Tweede Kamer. Een slimme vrouw waar Tilburg trots op mag zijn!

#7 Hanny Heuvelink 

De, door haar ‘kapotte stofzuiger’ bekend geworden, Hanny Heuvelink, geeft een gezicht aan de stille armoede in Tilburg. Met haar open interviews over het leven van een uitkering en de vervelende dingen die daarbij komen kijken, zorgt ze voor een eerlijk beeld en voor herkenning. Als echte duizendpoot is ze ambassadeur van stichting Quiet, partijlid van VoorTilburg, vrijwilliger bij Resto van Harte én alleenstaande moeder. Een mensen mens met een groot hart.

#8 Annie Meens 

Vorig jaar kreeg Annie de Tilburg Trofee voor haar verdiensten voor de Ouderkamers in Tilburg-Noord. De Ouderkamers is een Tilburgse plek waar ouders (waarvan er velen onder de armoedegrens leven en/of naar Nederland geëmigreerd zijn) kunnen leren hoe zij hun schoolgaande kinderen het beste kunnen ondersteunen bij hun ontwikkeling. Hierbij is Annie Meens de drijvende kracht. Een erg mooie rol.

#9 Jaqueline Govaert 

Govaert hoorde bij de eerste lichting studenten van de Rockacademie in Tilburg. Ze was al vroeg bezig met muziek. Op de middelbare school (muzische afdeling van het Koning Willem II College) kwam ze bij de net opgerichte band Krezip. Als boegbeeld van de band werd ze een bekend gezicht in heel Nederland. Vanaf 2009 ging ze op solo-avontuur. Ze was gastzangeres bij Ayreon, heeft gezongen op nummers van Armin van Buuren en haar solo-album Good Life kwam op plek drie in de album top100. Een muzikaal mastermind waar Tilburg trots op mag zijn.

#10 Dionne Rijnen 

Sport is van jongs af aan al een belangrijk element in het leven van Dionne. Ze wilde op jonge leeftijd graag bij de Tilburg Trappers, maar daar kreeg ze te horen “dat meisjes helemaal niet mogen ijshockeyen.”, Na even te hebben geturnd, is de sportieveling snel geswitcht naar voetbal. Toen Dionne bij de luchtmacht ging kwam ze bij het Nederlandse militaire team terecht. Hiermee is ze wereldkampioen geworden in de VS. Dionne scheurde haar kruisbanden af en kon niet alles meer geven op het voetbalveld, ze switchte naar ijshockey (dat mocht inmiddels wel). Bij de Trappers Ladies werd ze in haar tweede jaar Nederlands kampioen. Met bandy – een sport vergelijkbaar met ijshockey – werd ze óók wereldkampioen op het WK in Zweden. Een echte sportlegende!

#11 Hélène Schneiders 

Voor haar jarenlange vrijwillige inzet bij Stichting Met je Hart kreeg Hélène vorig jaar de Zilveren Erepenning van Gemeente Tilburg. Tien jaar geleden was ze de initiatiefnemer van de stichting die zich inzet om eenzaamheid onder ouderen te verzachten. Naast de onderscheiding van de gemeente ontving de stichting ook nog het Grote Appeltje van Oranje van Koningin Máxima. Naast de bezigheden van Hélène bij de stichting, is ze ook werkzaam bij Tilburg Zingt. Ze maakt óók nog deel uit van het management van Café de Boekanier. Een bezige bij die graag een lach op andermans gezicht brengt dus! Wij spraken Hélène onlangs over Stichting Met Je Hart. Dit interview lees je hier.

#12 Samantha van Lokven

Samantha heeft tennis, dans en reddend zwemmen gedaan, maar haar liefde voor karate was het grootst. Ze begon met karate toen ze zes jaar oud was en heeft tot haar 18e in Tilburg gesport. Toen ze topsport ging doen, is ze naar Leeuwarden gegaan. Samantha is tien keer Nederlands kampioen op rij, ze is ook Europees kampioen Shito Ryu geworden en ze heeft op het laatste kampioenschap álles gewonnen wat er te winnen viel. Inmiddels schittert ze alweer op de poster van het WK in Malta!

#13 Eva Hermans-Kroot

Eva Hermans-Kroot kreeg bijna drie jaar geleden de diagnose ongeneeslijke longkanker. Dankzij verschillende behandelingen in het Erasmus MC staat ze nog steeds volop in het leven, tegen alle verwachtingen in. Eva was tot en met eind februari te zien in het televisieprogramma ‘Over Mijn Lijk’. Ze deelt haar verhaal met hoogte- en hele dieptepunten openlijk op camera. En ook op haar Instagram @longeneeslijk doet ze uitgebreid verslag van haar leven. Een vrolijke en sterke meid die niet zo maar uit het veld te slaan is!

Over Internationale Vrouwendag

De eerste Vrouwendag in Nederland vond plaats op 12 mei 1912, georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclubs. De dag draaide destijds om het algemeen vrouwenkiesrecht, een recht waar Nederlands bekendste feministe Aletta Jacobs voor heeft gestreden. Nu, 112 jaar later wordt deze dag nog steeds in eren gehouden.

Ieder jaar heeft Internationale Vrouwendag een thema. ‘Eén wereld, duizend vrouwen’ is het thema voor Internationale Vrouwendag 2024. Dit thema gaat over de verschillen én overeenkomsten tussen vrouwen uit Nederland maar vanuit verschillende culturen. Met sub-thema’s die gaan over culturele verschillen bij geboorte, huwelijk, werk en de dood.  Een positief thema want hoe mooi is het dat alle vrouwen uniek en verschillend zijn maar ook overeenkomsten hebben?