Nieuws

ruud van oeveren
Let op! Dit artikel is al 674 dagen oud en wellicht niet meer relevant

‘Zet die gemeenteraad eens een dag vol met kinderen, kijken wat er dan gebeurt’

“Hoe cool zou het zijn als Tilburg de stad wordt waar sociale innovatie de norm is. Waar kinderen en jongeren meedenken over moeilijke beslissingen van de gemeenteraad en burgers en bestuurders naast elkaar komen te staan.” Het is een van de vele dromen van Ruud van Oeveren (24). De student, jongerenwerker en ‘wereldverbeteraar’ richtte een jaar geleden CURIOUS op: een plek in Tilburg waar jongeren met dezelfde idealen elkaar ontmoeten en inspireren. Wij spraken Ruud over ‘zijn Tilburg’ waar, net als in de rest van de wereld, nog heel wat ruimte is voor ontwikkeling.

Geen evenementenstad, maar een sociale stad

Wat Tilburg op dit moment als stad uniek maakt, vindt Ruud een moeilijke vraag om te beantwoorden. “Tilburg staat bekend om de sociologische en psychologische expertise. Maar dat zie je nog veel te weinig terug in de stad. Als ik op de Dutch Design Week ben, dan denk ik: dit is het paradepaard van Eindhoven. Je merkt aan alles dat zij zich geprofileerd hebben als de stad van design en innovatie. En ik mis dat in Tilburg nog een beetje. We zijn hartstikke goed bezig, en bouwen heel veel. Maar wat voor karakter willen wij als stad over 20-25 jaar hebben?”

“Ik weet dat Tilburg een evenementenstad wil zijn. Maar als jij een evenementenstad bent, wat zegt dat dan eigenlijk? Moet je dan elke keer als je naar Tilburg komt verwachten dat er een evenement is? Ik vind het heel goed dat ze met evenementen veel mensen willen trekken. Maar ik denk dat er eens nagedacht moet worden over welk imago je bezoekers, terwijl ze in Tilburg zijn, zou willen meegeven. En ik denk dat de sociale verbinding in Tilburg wel eens een van deze krachten zou kunnen zijn.”

‘Ik wil de wereld gaan redden’

Het is niet voor niets dat Ruud zich veel bezighoudt met sociale innovatie. Een jaar geleden richtte hij samen met Eefke van de Wouw CURIOUS op: een plek in Tilburg waar jongeren met dezelfde idealen elkaar ontmoeten en inspireren. En met succes! De eerste drie thema-avonden werden druk bezocht en ook voor 2019 worden plannen gemaakt. Zi staat de volgende editie van CURIOUS op 5 februari van 20:00 – 22:00 uur op het programma bij Theaters Tilburg. “Een plek als CURIOUS miste echt nog in Tilburg. Een stukje inspiratie op het gebied van thema’s die nu spelen in de wereld. Daarvoor moesten wij eerst altijd naar Amsterdam.”

Naast CURIOUS is Ruud ook bezig met het schrijven van zijn scriptie over burn-outs bij jongeren en is hij jongerenwerker bij R-Newt. “Twee jaar geleden heb ik gezegd: ‘ik wil de wereld gaan redden’. Misschien is dit de manier waarop ik dat wil doen. Zolang ik maar het gevoel heb ik dat ik ergens op een positieve manier aan bijdraag.”

Ruud van Oeveren

‘Niet links, niet rechts, maar totaal iets anders’

In alles wat Ruud doet, of dat nou bij R-Newt is, bij CURIOUS of bij het schrijven van zijn scriptie, staan jonge mensen centraal. Wat hem betreft wordt de bijdrage van kinderen en jongeren dan ook vaak onderschat of over het hoofd gezien. Zo ook in Tilburg.

“Als Tilburg zich als stad wil ontwikkelen, zich wil profileren, moeten ze daar de jongste bewoners bij betrekken. Ook op een manier waarvan je eigenlijk denkt dat het helemaal geen nut heeft. Dan moet je het juist doen! Want dat levert dingen op die je niet verwacht. Zet gewoon een keer de hele gemeenteraad vol met kinderen en laat hun beslissingen nemen. Ik weet zeker dat daar dingen uit gaan komen waarvan je denkt: dit is zo slim, dit is zo terug tot de basis.”

Die vorm van experimenteren en sociale innovatie is precies wat Ruud hoopt voor de toekomst van Tilburg. “Ik zat laatst een documentaire te kijken over de gele hesjes protesten in Parijs. Op een gegeven moment zei iemand: ‘we hebben het links geprobeerd, we hebben het rechts geprobeerd en we willen nu gewoon iets totaal anders’. En toen dacht ik: het zou zo mooi zijn als die ruimte er in Tilburg ook zou zijn. Tilburg heeft die potentie! We hebben heel veel jonge studenten in de stad, we hebben een grote partij als D66 die erg open staat voor ontwikkeling. En we doen het op dit moment ook wel goed, maar niet bijzonder. Durf jezelf als stad daarin eens te onderscheiden.”

Young professional stad

Wat Tilburg de laatste tijd volgens Ruud wel heel goed doet, is het trekken van jonge mensen naar de stad. “Tilburg is veel aan het bouwen, er wordt veel commerciële ruimte gecreëerd en ik vind het heel goed dat ze van Tilburg een winkelstad willen maken. Voor de komende vijf jaar is dat heel slim. Zo zorg je ervoor dat mensen ook blijven.”

“We hebben een ontzettend grote jonge studentenpopulatie binnen Tilburg. Maar veel daarvan zijn de afgelopen jaren vertrokken als ze klaar waren met studeren. Je merkt nu dat toch best veel mensen blijven hangen en zelfs terugkomen. En ik denk dat je daardoor niet alleen een interessante studentenstad wordt, maar ook een interessante young professional stad.”

Ongezouten mening van Tilburgers

In opdracht van Citymarketing Tilburg geven we in de rubriek ‘Ongezouten’ creatieve Tilburgers een podium. Zij krijgen de kans om hun visie te geven op de stad. Ben je benieuwd wie er naast Ruud van Oeveren nog meer iets te vertellen heeft over Tilburg? Lees dan ook eens deze interviews:

 • Thea Blitterswijk: ‘Mooi die Spoorzone, maar nu is Tilburg Noord aan de beurt’
 • Evi de Werd: ‘Ik ben niet de beste fotograaf, maar ze hebben wél mij gekozen’
 • Professor Arnoud-Jan Bijsterveld: ‘Tilburg is geen stad van brave mensen’
 • Tyrone Tjon A Loi: ‘Schijt aan de randstad!’
 • Frens Frijns: ‘Tilburg moet groter durven denken’
 • Bas Vermeer: ‘Tilburg is als een oud besje dat de hele nacht door danst’
 • Rabia Alizadah: ‘Ik hoop dat Sarban heeft bijgedragen aan de openheid van Tilburgers’
 • Frank van Pamelen: ‘Ik wind me op als de underdog wordt platgewalst door het grote geld’
 • Marlous Mutsaers: Tilburg is geen arbeidersstad meer: ‘We zijn toe aan winkels in een hoger segment’
 • Jochen Otten: ‘Het zelfbeeld van de Tilburger is veranderd, de rol van underdog is weg’
 • Erwin Schellekens: ‘Tilburg is een groeibriljant, stop het vergelijk met andere steden en ga uit van eigen kracht’
 • Anouk van den Broek: Nieuwe generatie Tilburgers: ‘Laat die Amsterdammers daar en laat Tilburg lekker Tilburg’
 • Niek van den Broek: Tilburg als lelijkste jongetje van de klas: ‘dat zijn we nu echt niet meer’
 • Pieter Voogt: Tilburg: ‘je kunt hier niets kapot maken’
 • Patrick Kokx: Het buzzt in Tilburg: ‘Er gebeurt iets en dat moet je meemaken’

Reageer op dit bericht