City Guide Tilburg: Theaters Tilburg als kloppend hart van de culturele as

M-Lab

Met de komst van meer en meer winkels en horeca wordt Tilburg steeds gezelliger. Groener ook: het gebied rondom het Willemsplein wordt immers het ‘groene hart’ van de Tilburgse binnenstad. Dat ‘groene hart’ is tevens gelegen aan de culturele as van Tilburg: een plek waar artiesten en kunstenaars met liefde naartoe komen wat resulteert in een erg breed cultuuraanbod.

De aanwezigheid van Theaters Tilburg, Factorium Podiumkunsten en Fontys Hogeschool voor de Kunsten zorgt ervoor dat er in de culturele as van Tilburg altijd iets te doen is.

Theaters Tilburg als kloppend hart

Theaters Tilburg is natuurlijk het kloppende hart van de culturele as. In de schouwburg en concertzaal van Tilburg staan dagelijks de beste muzikanten, musicalacteurs en cabaretiers op het podium. Theaters Tilburg is een toonaangevend theater in Nederland met een prachtig variërend programma. Er wordt voor ieder wat wils geprogrammeerd en het theater heeft een studiozaal waar jonge makers regelmatig podium krijgen.

Achter het theater vind je Fontys Hogeschool voor de Kunsten: een opleidingsinstituut waar de jongste makers worden opgeleid. Artiesten als Krezip, Danny Vera, Intwine en Hardwell zaten hier op school. Steek de straat over en je staat voor het Factorium: een speelplaats, werkplaats en tevens podium op het gebied van podiumkunsten. Jaarlijks laat het Factorium 34.000 kinderen in het basisonderwijs, 9.000 deelnemers en 25.000 podiumbezoekers genieten van het maken van theater, muziek of dans.

Culturele festivals

In de culturele as worden ook tal van fantastische culturele festivals georganiseerd die niet meer zijn weg te denken uit Tilburg. Denk aan het Factorium Festival, Spruit, de Nacht van de Kunsten en nog meer evenementen. Hierin werken de verschillende culturele instellingen en podia in de stad krachtig samen.

Openbare kunst

De culturele as staat symbool voor openbare kunst en experimenteren. Zo staat er een gigantisch kunstwerk met daarop de tekst: ‘Wie geen fouten maakt, maakt meestal niets’. Uiteraard mag een Tilburgs bènkske niet ontbreken en zijn de Heikese Kerk en het paleis van Koning Willem II kunstwerken op zich.

culturele as

Muzentuin

Tussen Theaters Tilburg en Fontys Hogeschool voor de Kunsten vind je de Muzentuin; een fantastische plek waar het bij goed weer heerlijk vertoeven is. Picknick mand mee, koud drankje en genieten van de gezellige sfeer en rust midden in de stad. De tuin is ook door evenementenorganisatoren ontdekt. Jaarlijks staan er namelijk meerdere evenementen op het programma. Denk aan Holy Pink, het Bevrijdingsfestival en Tilburg in Koor.

Ga op ontdekking

‘De schoonheid van de stad zit hem niet in de gebouwen, maar in de mensen,’ is een veel gehoorde uitspraak als het over Tilburg gaat. Dit geldt ook voor de culturele as. Van buiten ogen de theaters en zalen in de culturele as statig, van binnen is het een vrolijke boel. Ga op ontdekking en ontdek wat het gebied te bieden heeft.

Lees ook:

Benieuwd naar de city guides van andere sfeergebieden rond de binnenstad van Tilburg? Check dan vooral ook onze tips voor: