013 vragen aan… regisseur binnenstad Samantha van Rooij

Samantha van Rooij

Ze mag dan misschien wel uit de Randstad komen, dat betekent niet dat Samantha van Rooij Tilburg geen warm hart toedraagt! Sterker nog, de gloednieuwe regisseur in de binnenstad vindt Tilburg een stad met heel veel energie en lef. Wij stelden haar 013 vragen over welke agendapunten zij het eerst gaat aanpakken, wat Tilburg kan leren van haar hometown Rotterdam, bij welke Tilburgse winkels ze het liefste komt en nog veel meer.

Foto: Jules van Iperen

1. Je bent de nieuwe regisseur binnenstad, wat betekent dat?

“Het betekent allereerst dat ik Stefan van Aarle opvolg, die deze rol ruim vier jaar zeer succesvol heeft vervuld. Het betekent dat ik samen met verschillende partijen aan de verdere ontwikkeling van de binnenstad van Tilburg werk, waarbij mijn rol vooral is om aandacht te geven aan alles wat niet vanzelf goed loopt en daarbij te werken aan de beste oplossing. Maar er gaat al heel veel goed in Tilburg!”

2. Waarom wilde jij graag juist in Tilburg aan de slag?

“Tilburg is vol in ontwikkeling, met veel grote investeringen in nieuwe winkels, totale stedenbouwkundige grote ingrepen, mooiere openbare ruimte, betere verbindingen, nieuwe woningen etc. Het is echt immens veel wat er allemaal gebeurt in de binnenstad. Die energie van vernieuwing is zeer aanstekelijk. Om daar ook aan bij te dragen vind ik een eer.”

“Daarnaast waren de mensen met wie ik hier samenwerk een belangrijke doorslaggevende reden. Ik had al eerder met ze mogen samenwerken, bij het opzetten van de BIZ Vastgoed voor het kernwinkelgebied, en dat beviel erg goed.”

3. Welke agendapunten ga jij in Tilburg als eerste aanpakken?

“Er spelen nu een aantal grote vragen rondom bereikbaarheid en het verbeteren van parkeren waar ik al mee bezig ben. Maar ook verdere plannen voor het verbeteren van de marketing van de Binnenstad zijn we nu met ons team van het BMT (Binnenstad Management Tilburg) aan het maken. Ook de plannen voor het Stadsforum en Koningsplein zijn natuurlijk zeer actueel. Belangrijk is echter ook om de nieuwe ontwikkelingen goed af te maken.”

“Een punt waar ik ook zeker mee aan de slag ga, is hoe we de bezoeker van Tilburg meer laten zien van waar de stad allemaal aan werkt en mee bezig is. Dat we ze al een ‘sneak preview’ kunnen geven van de Binnenstad eind 2021.”

4. Als je aan Tilburg denkt, waar denk je dan in eerste instantie aan?

“Aan Poppodium 013 (Fink is één van mijn favoriete zangers en hij treedt altijd alleen in Tilburg op, als hij in Nederland is) en Willem II, ik houd van voetbal. Zelf zit ik meestal in de Kuip, maar oorspronkelijk kom ik uit Amsterdam, dus ik zit nog in een identiteitscrisis… Zeker met dit mooie seizoen van Ajax.”

5. Wat vind je leuk aan Tilburg?

“Tilburg is geen ‘voorspelbare’ stad. Er zijn verschillende gebieden met ieder hun zeer sterke identiteit. Er is niet één plek, dat direct het echte hart van het centrum is, maar juist de verschillende delen bij elkaar maken van Tilburg een hele interessante binnenstad. Dat maakt dat de binnenstad van Tilburg nog heel veel potentie heeft om meer mensen aan zich te binden.”

6. Wat vind je de gaafste ontwikkeling die Tilburg de laatste jaren heeft doorgemaakt?

“Moeilijk om er één te kiezen, want er gebeurt zoveel. Maar als ik er dan toch een moet kiezen, dan de heftige en zeer mooie ingrepen op het Pieter Vreedeplein en de passage Frederikstraat. De prachtige gevel van bijvoorbeeld  Scotch & Soda. Waarom ik deze er uit haal, is omdat het veel lef vergt van de vastgoedeigenaren om te investeren in nieuw winkelvastgoed en mooie openbare ruimte. Daar is menig andere stad jaloers op en dat geeft retailers de kans om wel succesvol te kunnen zijn, ook met hun winkel.”

7. Als je één ding onmiddellijk zou mogen veranderen in Tilburg, wat zou het dan zijn?

“De basis op orde. En daarmee bedoel ik het beter verzorgen van je ‘entrees’ van de stad en de openbare ruimtes: kijk om je heen bij het binnenrijden van de Pieter Vreede parkeergarage, dat ziet er nu niet bepaald lekker fris en fruitig uit. De eerste indruk van een bezoeker aan de stad is heel belangrijk. Kortom een hogere ambitie in de binnenstad voor ‘schoon / heel / veilig’, zoals het zo mooi wordt genoemd, is hard nodig. Dat is niet het meest sexy onderwerp, maar in de piramide van Maslow, de basis die echt op orde moet zijn, wil je de andere prachtige ontwikkelingen niet tekort doen.”

8. Je woont in Rotterdam, wat kan Tilburg volgens jou leren van deze stad?

“Rotterdam is de laatste tien jaar enorm veranderd en heeft zich zeer positief ontwikkeld. Toen ik 14 jaar geleden in Rotterdam kwam wonen, verklaarde iedereen mij voor gek. Maar nu willen ze allemaal komen logeren. Wat Tilburg kan leren, is dat Rotterdam in zichzelf is gaan geloven als aantrekkelijke wereldstad. En dat de wereld dat inmiddels heeft ontdekt en met groten getale naar Rotterdam komt. Dat is echter niet vanzelf gekomen. Er is ontzettend veel geïnvesteerd in Rotterdam in de afgelopen tien jaar en deze ontwikkelingen worden gelukkig nog steeds doorgetrokken, met onverminderd tempo en lef. Er zijn veel gelijkenissen tussen Rotterdam en Tilburg. Ik hoop van harte dat Tilburg trots is op alles dat al is bereikt en waar aan gewerkt wordt en dat dit uiteindelijk leidt tot het economisch rendement dat Rotterdam momenteel ervaart.”

9. En wat kan Rotterdam leren van Tilburg?

“De enorme hechte samenwerking tussen alle verschillende partijen: vastgoedeigenaren, ondernemers, cultuurorganisaties, bewoners, gemeente. Mensen kennen elkaar allemaal en weten elkaar direct te vinden en zoeken steeds weer naar een oplossing. Die hechte ‘community’ voelt bijna dorps, uniek. En dat komt niet alleen door het schaalverschil tussen Rotterdam en Tilburg.”

10. Bij welke winkels kom je het liefst?

“La Couronne du Comte, in de Nieuwlandstraat, met prachtige schrijfwaren, die je bijna nergens meer vindt. Leuk om te zien dat zij nog wel een winkel hebben, ook al is 95% van de omzet online (internationaal). En bij 63graden, de kookboekenwinkel. Koken is ook een van mijn hobby’s en daar kan ik mijn hart ophalen.”

11. Zijn er zaken die je graag naar Tilburg zou willen halen?

“Als toevoeging op de winkels in Tilburg hoop ik erg op brandstores van succesvolle Nederlandse merken in het hogere segment, zoals: Dante6, Summum, 10 Days, etc. De meeste zijn kledingmerken met hun roots in Amsterdam, maar inmiddels met internationale allure. In de beste winkelsteden zie je dat zij ook in Nederland nog verder uitbreiden met eigen winkels. Dus wie weet…. een mooie kans voor de binnenstad van Tilburg.”

12. Wat is iets dat niet veel mensen over jou weten?

“Dat ik, door een uit de hand gelopen 1 april grap, saxofoon speel in een Rotterdams coverbandje.”

13. Hoe denk je dat de rest van Nederland tegen Tilburg aankijkt?

“Veel mensen die Tilburg niet echt goed kennen, hebben maar een paar associaties. Zij kennen Tilburg van de Kermis, Willem II, 013 Poppodium, studentenstad, Roy Donders….. Mensen die Tilburg wel kennen, zijn direct enthousiast als ik vertel over mijn nieuwe rol in deze stad. In de rest van Nederland heeft Tilburg nog een wereld te winnen.”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen:

Welke Tilburgers zou jij graag terugzien in deze rubriek? Laat het vooral weten in de reactie.