013 vragen aan… Henry van Amelsfort

Henry van Amelsfort

Hij is het langstzittende lid van de technische staf van Willem II en hierdoor wordt hij door veel Tilburgers gezien als een echte held in het Koning Willem II stadion. We hebben het natuurlijk over verzorger Henry van Amelsfort (57). De verzorger heeft spelers als Frenkie de Jong, Mousa Dembélé en natuurlijk Fran Sol op zijn massagetafel gehad. Zijn liefde voor de club en de stad heeft hij zelfs op zijn bovenarm vereeuwigd. Behalve een clubman in hart en nieren is Henry van Amelsfort ook een trotse Tilburger. Wij stelden hem (0)13 vragen. 

Foto: Jules van Iperen

#1: Het publiek zingt vaak dat jij uit Tilburg Noord komt, is dit echt zo?

“Nee, ik ben geboren en getogen in Broekhoven en heb daar tot aan mijn 25ste gewoond. Maar Henry van Amelsfort rijmt niet op Broekhoven, dus is het makkelijker voor de supporters om dat te zingen haha. Tegenwoordig woon ik in Bocholt in België, tussen Weert en Eindhoven. Mijn vrouw komt daar uit de buurt en dus hebben we er zo’n 18 jaar geleden voor gekozen om daar een stuk grond te kopen. Ik kom nog wel erg vaak in Tilburg. Mijn ouders en veel vrienden wonen er nog steeds. Mijn vrouw en ik hebben elkaar bij Willem II leren kennen. Zij werkte toen bij de amateurtak van de club. Inmiddels zorgt ze voor de kleding en het eten van de spelers en doet ze nog veel meer voor de club.”

#2: Je werkt inmiddels al meer dan 25 seizoenen bij Willem II, hoe ben je hier als verzorger terechtgekomen?

“Ik werkte bij de Nederlandse Spoorwegen op de werkplaats in Tilburg, maar deed altijd al wat als verzorger bij amateurclubs. Ik ben verzorger bij TAC geweest en heb zelf bij Spoordonkse Boys en Broekhoven gevoetbald. Via Max Zoontjens (elftalleider Willem II destijds, red.) kwam ik als verzorger bij het tweede elftal terecht. Volgens mij maakte ik in 1994 mijn debuut op de bank bij het eerste elftal, maar ik kan me daar eerlijk gezegd vrij weinig van herinneren.’’

#3: In de voetballerij is er natuurlijk een hoop veranderd de laatste jaren, geldt dat ook voor jouw functie binnen de club?

Dat is een moeilijke vraag. Het grootste verschil zit hem denk ik in het feit dat iedere generatie anders is. Deze generatie staat wat makkelijker in het leven en is wat gemakzuchtiger dan vorige generaties. Dit komt ook omdat de voetballerij een stuk professioneler is geworden. Zo hebben we nu beter materiaal om iedere speler te monitoren en betere begeleiding te bieden tijdens de trainingen. Vroeger zaten we met vier man op de bank en nu hebben we een staf van veertien personen, dat is ook een groot verschil. Spelers zijn tegenwoordig gewoon wat verwender, maar daar zorgen we door de professionalisering van het voetbal ook wel zelf voor.”

#4: Als je geen verzorger was geworden, wat had je dan willen worden?

“Poeh, moeilijke vraag. Maar als het niet om geld zou draaien en ik iets mag kiezen wat ik écht leuk vind, dan zou ik als vrijwilliger in een bejaardentehuis gaan werken. Lekker koken, kleine klusjes doen en het de mensen een beetje naar hun zin maken.”

#5: Je hebt veel spelers behandeld, maar wie is de beste voetballer die jij hebt behandeld?

“Elke speler heeft andere kwaliteiten. Een spits heeft andere kwaliteiten dan een verdediger bijvoorbeeld. Daarom vind ik het moeilijk om te vertellen wie ik de beste vind. Ik heb jongens als Sami Hyypiä en Tomáš Galásek behandeld, maar ook Kostas Tsimikas vind ik persoonlijk een hele goede voetballer.’’

#6: Zijn er ook spelers met wie je een hele goede band hebt opgebouwd?

“Jazeker. Als je 28 jaar in het vak zit, zijn er spelers waar je een band mee opbouwt en waar je nog steeds contact mee hebt. Zo spreek ik jongens als Geert de Vlieger, Tom Caluwé en John Feskens, mijn jeugdvriend, nog regelmatig. Andere oud-spelers als Robert Hoofs en Rob de Jong kom ik nog weleens tegen in het stadion. Verder heb ik ook nog contact met trainers zoals Jurgen Streppel, Robert Maaskant, Fons Groenendijk en Dennis van Wijk.’’

#7: Wat is jouw rol in de kleedkamer?

“Ik bemoei me niet met speltechnische zaken, maar wanneer een speler niet goed gespeeld heeft en bijvoorbeeld een uitbrander krijgt, ben ik er om die jongen op te vangen. Ook probeer ik spelers, waar mogelijk, te helpen met problemen. Ook buiten het voetbal. Als jongens wat nodig hebben, probeer ik dat voor ze te regelen. Ik heb een vertrouwensband met de spelers.”

#8: Hoe ziet de wedstrijddag tijdens een thuiswedstrijd er voor jou uit?

”Mijn vrouw en ik zijn altijd vroeg op de club. Ik begin altijd met spullen klaar te leggen en daarna komen de spelers binnen. Dan begin ik samen met fysiotherapeut Gijs van der Bom de spelers te masseren en in te tapen. Dan kijken we de wedstrijd vanaf de bank en bieden we verzorging wanneer dat nodig is. Een dag na de wedstrijd gaan we door met het nabehandelen van spelers.”

#9: Wat zijn kippenvel momenten voor jou?

“Als je in een vol stadion van NAC wint. Nu spelen we hopelijk voor play-offs om Europees voetbal, maar kampioen worden in de Jupiler League was net zo’n groot feest als in het verleden het behalen van Europees voetbal. Vooral als de druk hoog is en je behaalt een prestatie, levert dat kippenvel momenten op.”

#10: De mannen van Tilburg Tifosi zorgen voor veel gave sfeeracties, wat zijn volgens jou de gaafste sfeeracties van de afgelopen jaren?

“Persoonlijk vind ik het spandoek wat ze na Willem II – Ajax in 2017 voor mij gemaakt hebben heel gaaf. Dit was een portret van mij omdat ik toen 25 seizoenen werkzaam was bij Willem II. Dat gaf ook wel kippenvel. En natuurlijk het spandoek voor de bekerfinale in De Kuip afgelopen seizoen. Eigenlijk vind ik alles wat ze maken mooi, maar deze twee springen er wel uit.”

#11: Wat doe je als je niet aan het werk bent?

“Als ik hier nog wat tijd over heb, ga ik graag even het krachthonk in. Meestal hebben m’n maatje Gijs van der Bom en ik één dag in de week vrij. Dan zit ik regelmatig op mijn racefiets en ga ik een stuk fietsen bij ons in de omgeving.”

#12: Voor welke club zou je Willem II verlaten?

”Zeg nooit nooit, maar ik denk voor geen enkele andere club. Ik heb het hier enorm naar mijn zin en het is gewoon mijn club. Ik vind het ook wel iets moois hebben dat ik een van de langstzittende verzorgers van Nederland ben en geef niet zomaar op wat ik heb.”

#13: Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt bij Willem II?

“Natuurlijk het behalen van de Champions League. Misschien was het behalen ervan nog mooier dan het avontuur zelf. Het verschil met de tegenstanders in de Champions League was in alle opzichten gewoon te groot. Als ik nog iets met Willem II zou willen meemaken, zou dat ook een Europees avontuur of een bekerwinst zijn. Bekerwinst was vorig jaar heel dichtbij, maar dan zie je dat Ajax te goed was.”

013 vragen aan…

In de rubriek (0)13 vragen aan… stellen we dertien vragen aan verschillende Tilburgers. Eerder gaven onder anderen de volgende Tilburgers antwoord op dertien vragen: